Sonntag, 25. Januar 2015

Kafana protiv zaborava: Sjećanje na Tomu i Kemu

To može samo južnjačka duša! Pjevao je u svojim pjesmama neprevaziđeni kralj kafanske pjesme Toma Zdravković ispred čijeg se rodnog mjesta nalazi tabla sa njegovim likom i pozivom putnicima namjernicima da svrate u „Tominu (kafanu) priču“ i podsjete se na pjevačku legendu.



 






Dugo godina, Pečenjevce, šesdesetih godina opštinsko mjesto, nije imalo kafanu.

Kada je Bata Toma umro, kao po naredbi „odozgo“, zatvorile su se sve kafane, kažu mladi uspješni poslovni ljudi Staniša Cvetanović i Miloš Nikolić.

„Bilo je sramota da mjesto gdje je propevao najveći pjevač, kompozitor i tekstopisac, koji je opjevao kafane i ‘kafanske muke’ nema kafane. Poslije konsultacija sa Bata Tominim najbližima, odlučili smo da urušeni objekat nekadašnje opštine, u kome je pjevao i Toma Zdravković, obnovimo i pretvorimo u ’Tominu kafanu’“, veli Cvetanović i dodaje da su enterijer, a pogotovu meni „dotjerali“ da u svemu podsjeća na leskovačku kafanu „Radan“, gdje je Toma, uz Silavnu Armenulić, počeo da pjeva. „Imamo Tominu pljeskavicu, tešku 500 grama, zatim Tominu salatu i Tomina ’kolačiki'’ (kolači)… U ambijentu koji je onakav koji je Toma najviše volio, svakog utorka i petka uveče, uz naše tamburaše, pjevaju se Tomine pjesme“.

Kako se za „Tominu priču“ pročulo, sve je više gostiju iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika, ali i iz Bugarske, Grčke, Rumunije i Mađarske, koji rezervišu mjesta.

Ovog utorka, u „Tominoj priči“ je bilo tužno nakon saznanja da je preminuo veliki Tomin drug i kolega Kemal Monteno. U kafani na posebnom mjestu je fotografija ove dvojice nenadmašnih kantautora. Tamburaši su nijemo gledali u fotografiju. Suza niz lice je počela da klizi jednom od njih, a onda se začulo: „Pjesme moje…“ Kemina pjesma o Tomi

„Čika Kemal je prekinuo turneju i došao na otkrivanje spomenika Bata Tomi u Leskovcu i spomen česme ovdje u Pečenjevcu. Obišao je kuću i posjetio humke Tominih roditelja. Plakao je ovdje ispred Tominog spomen objilježja. Njih dvojica su se poštovali i voljeli. U ’Tominoj priči’ ima mjesta i za njegovog najboljeg kolegu Kemala Montena, to su dvije nenadmašne osjećajne pjevačke duše. Ovaj ambijent će biti protiv zaborava, jer će se Tominoj muzici dodati Kemalova. A biće i specijaliteta koje je čika Kemal volio od pečenjevačkih paprika. Muzika je ta koja spaja i zato u rodnom mjestu Tome Zdravkovića ima mjesta za sve“, kaže Cvetanović.

Aleksandar Davinić
novasloboda.ba

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen