Freitag, 23. Januar 2015

Danas "bratski derbi"


 
Balkanski komšijski-susjedni, odnosno kako su ga mnogi nazvali po Ivanu i Igoru Karačiću i "bratski derbi", odigrat će Hrvatska i Bosna i Hercegovina danas na Svjetskom prvenstvu za rukometaše u Kataru. Utakmica je zanimljiva i zbog činjenice da će za Hrvatsku igrati tri igrača rođena u BiH, a sa klupe će ih predvoditi selektor, također, porijeklom iz zemlje današnjeg protivnika popularno zvanih "kauboja".Selektor jedne od najboljih reprezentacija svijeta je Slavko Goluža, rođen 17. septembra 1971. godine u selu Pješivac-Kula u Općini Stolac (BiH).

Kao reprezentativac Hrvatske Goluža je osvojio dva olimpijska zlata, na Igrama u  Atlanti 1996. godine i Atini 2004. Ima i zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva održanog u Portugalu 2003. godine, te srebro sa Islanda 1995. i iz Tunisa 2005. Na Evropskom prvenstvu 1994. u Portugalu sa državnim timom Hrvatske bio je treći.
Jedna od glavnih uzdanica "kockastih" i na SP u Kataru je golman Mirko Alilović, rođen 1. septembra 1995. godine u Ljubuškom (BiH). Golman mađarskog Veszprema i jedan od najboljih čuvara mreže na svijetu ponikao je u RK Izviđač iz rodnog grada, u kojem je od 2005. godine bio na golu.  

Igor Karačić, rođen je 2. novembra 1988. u Mostaru (BiH). Posebna je priča jer će danas igrati protiv svoje zemlje, ali i svog brata Ivana, reprezentativca BiH. Zanimljivo, obojica su srednji bekovi, pa bi tokom meča mogli imati direktne duele. Igor je bio kadetski prvak i juniorski viceprvak Evrope sa Hrvatskom. U Kataru je prvi put sa seniorskom reprezentacijom na nekom od velikih takmičenja. Kao i brat ponikao je u mostarskom Zrinjskom. Igrao je za sarajevsku Bosnu, a od 2012. godine odličan je u dresu skopskog Vardara.

Igorov i Ivanov sugrađanin je Željko Musa. Rođen je 8. januara 1986. godine u Mostaru, te će i pivot Kielcea visok dva metra i težak 113 kilograma danas će igrati za Hrvatsku protiv BiH. Sa Alilovićem je 2005. godine igrao za Izviđač iz Ljubuškog. Sa Hrvatskom je osvajač srebrene medalje na EP 2010. u Austriji i bronze 2012. u Srbiji.

Hrvatska rukometna reprezentacija jedna je od najboljih na svijetu u posljednje dvije decenije. Od stjecanja nezavisnosti države rukometni nacionalni tim osvojio je čak 12 medalja na Olimpijadama, svjetskim i evropskim prvenstvima.

 

Utakmica BiH – Hrvatska igra se danas u 17:00 sati.

(rtm.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen