Mittwoch, 14. Januar 2015

Divlji livanjski konji dobijaju hranilicu

Uspješno je završena akcija prikupljanja sredstava za izgradnju hranilice za stada divljih konja na Bilima, koja je počela predstavljanjem kalendara, oplemenjenog motivima iz života tih zadivljujućih životinja.




Autor fotografija mladi mostarski fotograf Ivan Kelava koji je, tokom tri godine, ovjekovječivao svakodnevicu jedinstvenih krda na toj visoravni iznad Mostara. ponosno ističe kako su, prodajom kalendara, prikupljena potrebna sredstva  i da je projekat ušao u završnu fazu.

„Mogu reći kako je kalendar uspješno odgovorio izazovu. Sredstva su osigurana, napravljen je nacrt hranilice, a ovih dana očekujemo dostavljanje drvne građe do majstora koji će zamisao iz nacrta pretvoriti u stvarnost. Zahvalan sam svima, svim pojedincima i preduzećima koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta“, kaže Kelava.

Oko150 konja na Bilima izloženo je čitavomu nizu prijetnji, a jedna od njih je nedostatak hrane tokom zimskih mjeseci. Hranilica, čija je izgradnja u toku, predviđena je za ispunjavanje svoje svrhe u narednih nekoliko sezona.

(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen