Donnerstag, 7. Oktober 2021

Crno bijelo u koloru – Monocikl, 1932.

 Kako je svijet od nekada izgledao u boji

Crno-bijele fotografije često sadrže izvjesnu distancu od realnosti, pošto kroz vrijeme ne prenose informacije o boji. Nove tehnike rekonstrukcije boja to mijenjaju - autori ilustrovane knjige "Zeitreise" Wolfgang Wild i Jordan Lloyd daju historijskim zapisima potpuno novo lice.


1932: Pronalazač testira svoj monocikl

Monowheel, monocikl, vozilo sa jednim točkom, prvi put je patentirano 1869. godine, a koncept je obećavao jasnu prednost u odnosu na vozila na dva točka: imao je manju težinu, bio je manji i stoga je imao manji otpor, što je teoretski značilo veću efikasnost.

Manja grupa pronalazača je stoga se nastavila posvećivati više pažnje ovom principu, bez obzira na itekako nezanemarive probleme: monocikl je u isto vrijeme bilo manje stabilan i nije bilo lako upravljati njima, a pogled vozača je takođe bio strogo ograničen.


La historia del Monociclo  

dvosjed

Kada je John Archibald Purves 1930. godine patentirao »Dynasphere« prikazan na slici, imao je već 60 godina. Purves, koji je došao iz Tauntona u Somersetu u Engleskoj, bio je inspirisan crtežom Leonarda da Vincija i tvrdio je da je izumio "vozilo budućnosti, velikih brzina".

Kako nastao, tako i brzo zaboravljeni izum. Mnogi će danas reći: "Nikad čuo”.

(geo)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen