Donnerstag, 4. Februar 2021

S brkovima je došao i uspjeh

                                    




Jedan od najvećih holivudskih zavodnika, Clark Gable rođen je prije 120 godina

Kad Scarlett na kraju filma "Prohujalo s vihorom" pita svoju veliku ljubav Rhetta šta će biti s njom bez njega, on odgovara: "Da budem iskren, draga moja, nije me briga." Tada ustaje i odlazi. Ova rečenica je proglašena najboljim filmskim citatom svih vremena. Čovjek koji je to rekao, ovih dana bi napunio 120 godina.

Clark Gable rođen je 1. februara 1901. u Cadizu u državi Ohio. Njegova majka je umrla kad je on imao svega šest mjeseci. Otac mu je bio poljoprivrednik i naftni radnik. Kada je Clark imao 16 godina, izbačen je iz škole i pobjegao od kuće.

U Hollywood dolazi preko glumice Josephine Dillon, prve od njegovih pet supruga. Postaje glumac u sporednim ulogama. Neki se producenti u se sprdali sa njegovim velikim ušima i lošim zubima. Ali u nekom trenutku, otkriveno je ono što je bilo nepogrešivo na njegovom licu. Napravio je zube, sredio uši, a sam je počeo puštati svoj zaštitni znak, brkove. Odjednom je njegova karizma postala toliko snažna da je postao “macho ikona” svog vremena. Doris Day kasnije opisuje "razorni efekat" Clarka Gablea na svijet žena na sljedeći način: "Bio je tako muževan, kao nijedan drugi muškarac koga sam poznavala, a opet djetinjast, kako to samo dječačić može biti."

Gableov trik u ljubavnim scenama: On razmišlja o sočnom odresku dok se njegove partnerke tope pod njegovim senzualnim pogledom.

15. decembra 1939. godine: Četvorosatni filmski ep "Prohujalo s vihorom" slavi premijeru. Film je dobitnik 10 Oscara, zaradio je 3,44 milijarde dolara na današnjim cijenama. Vivien Leigh osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu, a Gable ostaje samo na nominaciji. Ali je zato pronašao svoju veliku ljubav, ženi se glumicom Carole Lombard u svom trećem braku. S njom kupuje ranč u dolini San Fernandoa. Drže konje, stoku i kokoši. A onda, 1942. godine Carole Lombard († 33) ginue u avionskoj nesreći. Gable je pao u duboku depresiju, na kraju je otišao u Englesku sa Air Force, gdje je kao fotograf učestvovao do kraja rata.

Način života Clarka Gablea nakon rata, ostao je legendaran. Voli sportske automobile, a ne može bez viskija i cigareta. Svakodnevno troši tri kutije cigareta i najmanje jednu boca burbona. Malo utjehe nalazi u svom petom braku.

Clark Gable se posljednji se put na filmu pojavio 1951. gpdine, kao ljubavnik Marilyn Monroe u filmu "Misfits". Premijeru nije doživio. Film je bio upravo završen kad je Gable kolabirao na svom ranču, 5. novembra 1960. godine. Srčani udar! Dvije sedmice kasnije, umro je u bolnici u LA u dobi od samo 59 godina. Četiri mjeseca kasnije, rođen mu je jedini sin John.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen