Montag, 27. Januar 2020

Iz životinjskog svijeta: Rekordi životinja - od divovskih zmija do sitnih konja



Mini poniji, džinovske zmije, brzi pauci - priroda ima što ponuditi! U galeriji slika prikazujemo rekorde iz svijeta životinja, iz knjige „Guinnessovi svjetski rekordi 2020“.


Jeste li znali da je jezik džinovskog mravojeda i do šest puta duži od najdužeg ljudskog jezika? Njegov jezik nalik crvu, može biti dug i do 61 centimetar, prekriven je sitnim bodljama i ljepljivom sluzi. To mu omogućava da iz dubokih gnijezda "lovi" termite i mrave.


Visoka droplja može biti teška i do 18,1 kilogram. Za pticu je to prilično velika težina! Uprkos njihovoj težini, visoke droplje mogu letjeti, smatraju se najtežim letećim pticama na svijetu. Ali one se dižu u zrak samo kad je to apsolutno neophodno - radije traže insekte i gmizavce u visokoj travi.


Nojevi obaraju nekoliko rekorda: Smatraju se najbržim i najvećim kopnenim pticama, a imaju i najveće oči među kopnenim životinjama. Ptice koje ne lete, trče brzinom do 71 km / h dok su u pokretu. Ali oni ne mogu pobjeći jednoj životinji ...


Niko ne može pobjeći od ove velike mačke: gepard je najbrža životinja na svijetu. Mogao bi lako sprintati na autoputu, a u lovu može dostići i do 100 km / h. Njegovo cijelo tijelo izgrađeno je za brzo kretanje. Duge noge i fleksibilna kičma omogućavaju ogromne korake, a u tome mu potpomažu i kandže. Repom upravlje kod brze promjene smjera.


Australija obiluje mnogim otrovnim životinjama. Posebno australijske zmije imaju smrtonosnu reputaciju, a među njima posebno Tajpan. Smatra se najotrovnijom zmijom na svijetu. Prema "World Records 2020",jedan mužjak Tajpana je iz svojih žlijezda ispustio 110 mg otrova - što bi dovoljno da usmrti 125 ljudi! Međutim, dosad nije bilo ljudskih smrtnih slučajeva, jer ,srećom Tajpan živi vrlo daleko od ljudskih naselja.


Velika anakonda nije otrovna, ali je ogromna! Najveći primjerak pronađen je u Brazilu 1960. godine: težio je 227 kilograma - koliko i jedan klavir - i bio je dugačak 8,45 metara.


Kada je riječ o težini, krokodili su najveći gmizavci na svijetu, mogu težiti do 1.200 kilograma i biti dugački do sedam metara. Najveći krokodil u jednom zoološkom vrtu zove se Cassius i dugačak je 5,48 metara. Živi u Marinelandu Melaneziji na Zelenom ostrvu i star je oko 100 godina.


Okretni-pauk najbrži je beskičmenjak na svijetu. Na maloj udaljenosti može dostići i do 16 km / h, što je brže od većine ljudi kada trče da stignu autobus, ili tramvaj.


Kako slatka! Fennek je pustinjska lisica koja živi u Sahari i upravo je veličine male domaće mačke. Mala lisica ima maksimalnu dužinu tijela 40 centimetara i samo je upola manja od crvene lisice - ali ima upadljivo velike uši koje regulišu njezinu tjelesnu toplinu.


Prilično stari! Kaže se da grenlandski kitovi sisavci žive najduže živih na svijetu. Prema "Guinnessovoj svjetskoj evidenciji 2020", istraživanje iz 1999. godine Institucije za oceanografiju Scripps i Odjela za upravljanje divljim životinjama, procijenilo je da je jedan grenlandski kit star 211 godina.


Naši kućni ljubimci također bilježe rekorde: 22. maja 2018. godine mačka Maine Coon Barivel iz Vigevana u Italiji bila je duga 120 centimetara. Ušla je u Guinnessovu knjigu kao najduža domaća mačka na svijetu. Njeni vlasnici s ponosom predstavljaju nježnog diva na njegovom Instagram profil "barivel_maine_coon".


Nije pogodan za jahanje: 24. aprila 2018. godine poljski poni Bombel bio je visok svega 56,7 centimetara, što je manje nego visina mnogih pasa. Smatra se najmanjim konjem na svijetu.


Američka mini svinja po imenu Joy i njezina vlasnica Dawn Bleeker pokazala su 13 trikova za 60 sekundi u Newtonu, Iowa, 16. januara 2018. godine. Pametna svinja: Joy je donijela je prsten, urolala tepih i nosom svirala na klaviru.


Može li to učiniti i vaš pas? Bivši rekorder Monkey je 2013. godine izbalansirao je na nosu 26 psećih keksova, prije nego što je toranj pao. U 2015. godini ovaj rekord oborio je Husky mješanac George, koji je držao u ravnoteži toranj od 29 keksova.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen