Sonntag, 19. November 2017

Tuđe slađe


Jedan od ključnih izazova ljudskog postojanja je činjenica da zadovoljstvo vrlo brzo nestaje. Radost posjedovaja nečeg novog nestaje depresivno brzo, ponos ostvarenim ciljem ustupa mjesto sumnji onim šta slijedi dalje.
Tako je trava kod komšije, preko ograde, uvijek zelenija nego vlastita. Ako u ovome nešto može barem malo smiriti, to je podatak da ni kod životinja nije ništa drugačije.
Jedna vrsta vrapca, odomaćenog u Sjevernoj Americi, u optimizaciji vlastitog obitavališta stoji veoma čvrsto. Ova životijica je stalno u potrazi za boljim ili drugačijim područjima, čak i onda, ako su utvrdili da je okolina u kojoj se trenutno nalaze savršena za njih.
To su potvrdili naučnici sa Kansas State univerziteta u SAD, u tekstu Orintološki napredak, objavljenom u stručnom časpoisu „The Auk“. Oni tvrde da čak 75 posto posmatranih vrabaca najmanje jednom godišnje promijene teritoriju svog obitavanja, bez nekog vidljivog razloga, ili nevolje.
Prema riječima istraživača, i pticama se trava iza ograde čini zelenija.
Za razliku od ljudi, životinje od takvog ponašanja imaju direktnu korist. Tako mogu lakše izbjeći neprijatelje, a istovremeno dolaze na nova područja, nenaseljena od pripadnika iste vrste.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen