Freitag, 3. November 2017

Novo ruho za Stjepan-grada u Blagaju





(tekst koji slijedi objavljen je u Oslobođenju od 31. oktobra 2017, autor Adnan Demić)

U fokusu projekta RiTour koji je u prošloj sedmici predstavljen i u Mostaru, biće Blagaj, tačnije, tvrđava Stjepan-grad, koja je 2003. proglašena nacionalnim spomenikom naše zemlje. U sklopu projekta, planirana je izgradnja infrastrukture za posjetioce, preciznije, uskoro će biti uređena staza prema Stjepan-gradu koja će uz zaštitnu ogradu biti i osvijetljena, kao i vidikovac, budući da se s tvrđave pruža fascinantan pogled prema Blagaju, dolini Neretve i rijeci Buni.

Promocija države

Planirano je i postavljanje interaktivnog turističkog info-panela, a novac iz evropskih fondova bit će iskorišten za izradu studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule. Uz Grad Mostar, u projektu učestvuje i Turistička zajednica HNK-a, koja u sklopu projekta namjerava organizovati i ribarski kup na rijeci Buni, po uzoru na kupove u Solinu i Podgorici koji su sa Mostarom dio projekta prekogranične saradnje. Projekt finansira Evropska unija u okviru Interring IPA programa prekogranične saradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, a ukupna vrijednost je 840.000 eura. Za realizaciju su potrebne dvije godine, a implementacija je počela početkom jula ove godine. Zadovoljstvo projektom ne kriju u Turističkoj zajednici HNK-a, čiji je potpredsjednik Semir Temim rekao da je projekt snažna promocija i kantona i države Bosne i Hercegovine.
Osim navedenog, u planu je i izgradnja šetališta koje će se pružati duž lijeve obale rijeke Bune, a koja će osim odmarališta za turiste-šetače, poslužiti i ribarima koji će u sklopu šetališta dobiti tri ribarska mjesta uz nezaobilazni rekreacioni centar Bunica.

Bez žičare

Vrijedi također spomenuti da je Agencija Stari grad Mostar nedavno donijela odluku o poništenju postupka javne nabavke za izradu glavnog projekta s revizijom žičare koja bi išla do utvrde Stjepan-grad. Kako je navedeno, razlog poništenja javne nabavke je taj što do utvrđenog roka na adresu nije stigla nijedna ponuda. Podsjećamo, Agencija Stari grad u maju je pokrenula postupak javne nabavke usluga za izradu glavnog projekta žičare, ali se donedavno niko od izvođača nije javio na poziv. Dosad je urađeno nekoliko projekata konzervacije i restauracije zidina ove utvrde, a nedavno je postavljena i rasvjeta.
Adnan Demić

(oslobodjenje)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen