Montag, 20. November 2017

Partizansko spomen groblje Mostar – Završena prva faza čišćenja





























Radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“ u nedjelju su u poslijepodnevnim satima uspješno završili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.
''U nedjelju su pojedini članovi „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“ inspicirali cijeli lokalitet, te nakon što smo se na licu mjesta uvjerili u odlične rezultate, zadovoljstvo nam je obavijestiti domaću i svjetsku javnost, da je 1. faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja završena, te da smo spremni za ulazak u sljedeću fazu radova, do konačne obnove i trajne zaštite nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine – Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', navodi se u saopštenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.
Radovima, koji su počeli prije 9 dana (10.11.17) bilo je obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća s ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi, kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Tehnički rukovoditelj radova Milica Dogan, istovremeno i član „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“, istaknula je na samom početku radova da bi po stručnoj procjeni, ovi radovi trebali potrajati 7 do 10 radnih dana, ovisno od vremenskih prilika. ''Imam veliko zadovoljstvo konstatirati, da su radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, već nakon samo 8 radnih dana, od kojih je jaka kiša 2 dana ometala radove – jučer u poslijepodnevnim satima - uspješno završili radove'', navedeno je u saopštenju.
''Nakon više od 10 godina institucionalne nebrige grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reci, da me današnji odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te se u tom smislu želim prije svega posebno zahvaliti radnicima komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i njihovim rukovoditeljima na profesionalnosti i brzini izvršavanja preuzetih obaveza'', dodaje Sergej Sergio Šotrić. Zahvalio je načelniku Odjela za komunalne poslove Grada Mostara - Omeru Pajiću na njegovom angažmanu i zaslugama za završetak svih planiranih radova u ovoj fazi prije predviđenog roka. ''Ispunjava me ponosom i činjenica, da su dobri ljudi Mostara i prijatelji našeg projekta - obnove i trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - svaki dan rada na ovom lokalitetu, organizirali doručak za sve radnike komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“. Njima upućujem moju duboku ljudsku zahvalnost'', rekao je Sergej Sergio Šotrić. ''Želim da podsjetim javnost, da sam prije mjesec dana izabran za predsjednika "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", na mjesto preminulog Radmila Brace Andrića, te da sam odmah i bez oklijevanja preuzeo konkretne aktivnosti i mjere usmjerene ka realizaciji postavljenog cilja. Ovu odgovornu dužnost obavljam pro bono, a sve troškove (napr. za avionske karte i slično), koji mi nastaju tokom obavljanja ove dužnosti, snosim iz vlastitog džepa, želeći time i na ovaj način dati svoj doprinos što bržoj obnovi i trajnoj zaštiti Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH'', dodao je.

Rekao je kako mu osim članova odbora u ovom poslu pomaže 20-ak kompetentnih ljudi, ali da im imena još neće otkriti. Kaže kad dođe vrijeme ta će imena sva njihova imena će biti urezana u zlatnim slovima u javni prostor. Podsjetio je na posjete Partizanskom predsjedavajućeg vijeća Ministara BiH - Denisa Zvizdića i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Dva premijera su, nakon obilaska spomeničkog kompleksa, položili cvijeće i odali počast poginulim antifašistima. O ovoj posjeti, najutjecajniji elektronski mediji, novine i internetski portali, već su obavijestili javnost, prenijevši i izjave premijera, gospode Zvizdića i Novalića, da će bez odlaganja poduzeti sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, kako bi se aktivirao proces obnove i trajne zaštite ovog spomeničkog kompleksa, objasnio je Sergej Sergio Šotrić. ''U radnom dijelu ove - s naše strane organizirane - posjete, premijeri Zvizdić i Novalić upoznati su s kompletnom projektnom dokumentacijom koju je pripremila Agencija „Stari grad“ Mostar, a koja sadrži i sva potrebna odobrenja i suglasnosti nadležnih gradskih i federalnih organa vlasti, što sugerira da obnova Partizanskog spomen groblja može otpočeti čim se osiguraju neophodna financijska sredstva. Na ovom sastanku, dogovoren je red poteza kako lokalnih, tako i federalnih struktura vlasti, koje će, u skorom vremenu, osigurati da se na ovom spomeničkom kompleksu što prije pokrenu radovi na obnovi i zaštiti, sve do konačnog uređenja i sanacije cijelog spomeničkog kompleksa kako bi bio vraćen gradu i građanima Mostara u punom sjaju i privlačnosti'', dodao je Šotrić . Uspješni radovi Shodno tome - 3 dana kasnije (u petak,10.11.17.) su počeli radovi 1. Faze – osnovnog grubog čišćenja ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine, koji su jučer uspješno završeni. ''Ovom prilikom želim još jednom javno iskazati moju duboku zahvalnost, kao i zahvalnost ostalih članova "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", te i zahvalnost članova moga tima, predsjedavajućem vijeća Ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Vlade Federacije BiH, Fadil Novaliću, da su bez odlaganja poduzete sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, želim da im se zahvalim na svesrdnoj pomoći, na koju ćemo biti upućeni sve do okončanja uspješne obnove i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', rekao je Šotrić. ''Na svaki pokušaj ometanja, opstruiranja, usporavanja i/ili javnog difamiranja našeg rada, odgovorit ćemo snagom pravne države, u skladu s važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine! Na svaku ponudu aktivne suradnje, pomoći i/ili podrške našem radu, odgovorit ćemo pružanjem ruke, imajući pri tom uvijek u vidu interese države Bosne i Hercegovine'', stoji u saopšenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić .  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen