Freitag, 24. November 2017

Rafting na šest čamaca: Odavde nema povratka


Jedan Amerikanac se odvažio da se spusti niz opasne brzake na složenim gumenim čamcima.
A kako se na slici vidi, da on još sjedi u gornjem čamcu, s tim niko nije računao. Već jedan jedini gumeni čamac nije baš jednostavno upravljati i održati se na opasnim vodenim tokovima.
Covej Baack (49) je to uspio čak sa šest čamaca, koji su bili povezani međusobno. On je, inače, profi rafter i za ovu akciju se dobro pripremio. Čamci su, na primjer, od donjeg prema gornjem bivali sve manji, kako da je težište čitave ove kompozicije ležalo što niže. Zbog toga ne bi lako trebalo doći do prevrtanja. U svemu tome, za njega su bila važna vesla. Sa sedam metara dužine, ne samo da je uspijevao veslati sa gornjeg čamca, nego i odgurivati se od obale, ali i od dna rijeke.
Uprkos dobroj pripremi, ovo „divlje jahanje“ nije baš proteklo po planu, jer je nekoliko puta upao u vrtloge. Ali, svaki put je iskusni Baack  u zadnjoj sekundi uspio nekako da se izvuče iz opasnosti.
Za svaki slučaj, iza njega je u jednom čamcu, kao pratnja bio jedan njegov prijatelj, koji bi ga u slučaju opasnosti izvukao iz vode.
Na kraju je ponosno sa broda sišao suhih nogu. Ali, uz pomoć ljestvi.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen