Donnerstag, 16. November 2017

Pozorište lutaka u Mostaru - 65 godina



Nekako da smo generacija. Prvu predstavu sam gledao kad sam bio prvi osnovne, a to je bilo daleke 1957/58.

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja i rada Pozorišta lutaka Mostar, tokom cijelog mjeseca novembra mostarski lutkari organizuju brojna dešavanja za svu djecu grada Mostara.
U ponedeljak 6. novembra gosti mostarskog pozorišta bili su članovi Hercegnovskog pozorišta i Teatar „Plus“ iz Herceg Novog, sa predstavom „Strašni razbojnik Hilperik“, koji su izveli dvije predstave.
Već sutradan, u utorak 7. novembra, u Pozorištu lutaka gostovalo je i Dečije pozorište iz Subotice sa predstavom „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova. U dva termina izvelo je svoju predstavu, koja je osvojila brojne nagrade na najznačajnijim međunarodnim lutkarskim festivalima.
Ljubljanski „Mini Teatar“ pod umjetničkim vođstvom Roberta Waltla, s kojim Pozorište lutaka ima dugogodišnju i izuzetno plodnu saradnju, gostuje 16. novembra u teatarskoj kući na mostarskom Brankovcu sa predstavom „Palčica“.
Nekoliko dana kasnije, 28 novembra, na našu proslavu dolaze i gosti iz zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta sa lutkarskom predstavom „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog. Uz to, dolaze nam i lutkari iz Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Glavni događaj ovogodišnje proslave je Velika izložba posvećena jubileju Pozorišta lutaka u Mostaru, zakazana za 15. novembar ove godine, koju je pripremila ranija direktorica ovog Pozorišta Ranka Mutevelić. Na ovoj jubilarnoj izložbi, koja će se održati u Centru za kulturu Grada Mostara, biće postavljen materijal iz bogatog i, u najtežim vremenima, sačuvanog arhiva ove kuće, od davne 1952. godine do danas, brojni stari dokumenti, fotografije, isječci iz štampe, scenografije i lutke. Na otvorenju izložbe će biti podijeljene diplome i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su pomogli rad, postojanje i razvoj ove ugledne teatarske kuće.
Uskoro će sa radom početi i Dječija lutkarska radionica u kojoj će učešće uzeti talentirana djeca iz mostarskih osnovnih škola. Radiće predstavu prema djelu Branka Ćopića „Ježeva kućica“ i, uz pomoć profesionalaca, animatora, glumaca, scenografa, kreatora lutaka, dramskih pedagoga, koreografa i muzičara, koje će angažovati Pozorište lutaka, učiti o lutkarstvu i savladavati sve tajne ove umjetnosti.
Krajem ove godine, kao finale ove velike proslave, počinje i rad na novoj premijeri Pozorišta lutaka „Punim jedrima!“ prema tekstu Teodore Popove, u režiji Elitze Petkove, gošće iz Bugarske.
U novoj 2017/2018 Pozorište lutaka u Mostaru planiri obnoviti što više predstava sa svoh repertoara. Zbog nedostatka glumačkog kadra, nastojaće zaposliti dva nova glumca/glumice kako bio kolektiv podmladili i time omogućili veći broj igranja na svojoj i drugim scenama.
Uz pomoć Grada Mostara i agencije “Stari grad” u 2018. godini u planu su i infrastrukturni projekti rekonstrukcije velike scene i administrativne zgrade, poput utopljavanja zgrada radi uštede energije, izmjena dotrajalih otvora, zamjena krovne konstrukcije, presvlačenje stolica, proširenje sjedećih kapaciteta, krečenje te izgradnja srušene radionice.
Pozorište lutaka svojim sredstvima već obnavlja glumačke prostorije, koje će biti uređene dostojno njihovoj namjeni, te radi na izmjeni starih elektroinstalacija.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen