Dienstag, 4. Juli 2017

Šta se ovo valja iznad aerodroma?





Putnici i posjetioci aerodroma u Münchenu (Njemačka) imali su priliku ovih dana da posmatraju jedan nesvakidašnji nebeski fenomen, takozvani “šlauf oblak”.
Objašnjenje je stiglo iz tamošnje meteorološke službe: “Kako nastaju ovakvi oblaci, nema tačnog naučnog objašnjenja. Uzrok su im vjetrovi koji dolaze iz pravca istoka i naglo mijenjaju smjer kretanja u suprotnom smjeru, što dovodi do rotirajućeg kretanja zraku i povlačenja mase oblaka za sobom”.
Za sada je poznato je da se slični oblaci valjaju preko teritorija sjeverne Australije, a znaju biti dugi i do 1.000 kilometara.
Tamošnji letači i paraglajderi lete im u susret, a obzirom da su u Evropi rijetkost, naši ljudi najčešće posežu za mobitelom kako bi ovjekovječili ovaj neobični fenomen. Društvene mreže su pune snimaka sa naslovima “Roll Cloud”, ili “Morning Glory Cloud”.
Za putnike je bilo najvažnije da ovaj urolani oblak nije predstavljao akutnu opasnost za letove, a u desetak minuta koliko je trajao, zbog njega nije otkazan ni jedan let.
(izvor:merkur)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen