Freitag, 21. Juli 2017

Klub 27


Klub 27, koji je takođe poznat i kao Klub 27, 27 Club, ili 27 Forever je naziv za grupu uticajnih umjetnika rok muzike, koji su umrli u 27. godini. Među njima su Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain i Amy Winehouse.

U Klub 27 su se prvo ubrajali Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin i Jim Morrison, koji su svi umrli u 27. godini, u periodu od točno dvije godine. (3. jula 1969. - 3. jula 1971).
Čak i Kurta Cobaina ubrajaju u Klub 27. U biografiji Kurtu Cobaina „Heavier than heaven“ njegova sestra tvrdi da je Cobain još kao dijete želio biti član ovog kluba.
Neki opet u Klub 27 ubrajaju sve muzičare koji su preminuli sa napunjenih 27 godina.

Muzičke ikone, koje su svojom umjetnošću ostavile veliki trag za sobom, tragično su napustile ovaj svijet u 27. godini života, a uzrok su uglavnom bili droga i alkohol. Popularna rokenrol poslovica glasi "najbolji umiru mladi", a odnosi se na prerano preminule umetnike, koji su svojim talentom zadužile svijet, u kojem su, barem nakratko živjeli.

Jim Morison je legendarni frontmen i osnivač grupe "The Doors". Umro je 3. jula 1971. godine, u sobi jednog pariškog hotela u 27. godini. Njegov muzički pravac nastavio je i posle njegove smrti da inspiriše muzičare svih uzrasta.
Kurt Cobein je američki muzičar i osnivač grupe "Nirvana", u kojoj je bio pjevač, tekstopisac i gitarista. On je takođe tragično preminuo 8. aprila 1994. godine u 27. godini u svom domu u Seattleu, navodno od rane, koju je pevač sam sebi zadao sačmaricom.
Jimi Hendrix je jedan od najvećih gitarista ikada. Umro je 18. septembra 1970. godine u hotelu Samarkand u Londonu, u kom je bio sa svojom djevojkom Monikom Dannemnn. Okolnosti njegove smrti nikada nisu do kraja objašnjene, navodno je uzrok bila prekomjerna doza tableta za spavanje pomješana sa vinom.
Muzičar Brian Jones bio je jedan od osnivača grupe "Roling Stones". Pronađen je na dnu svog bazena 3. jula 1969. godine u 27. godini.
Janis Joplin, muzičarka koju su često predstavljali kao bjelkinju sa glasom crnkinje. Na početku je pjevala u grupi "Big Brother & Holding Company", a kasnije je ostvarila veoma uspješnu samostalnu karijeru. Umrla je od predoziranja drogom 4. oktobra 1970. godine.
Amy Winehouse, britanska pjevačica i autorica, preminula je mnogo kasnije, 2011. godine u 27. godini života, od trovanja alkoholom.

Pored ovih šest nabrojanih, postoji još čitav niz muzičara koji ispunjavaju kriterije Kluba 27. Jedna od takvih lista nalazi se na wikipediji, ali nije potpuna i obuhvata muzičare koji su kroz medije dodati u Klub.
Ako bi se napravila uža definicija Kluba 27, prema kojoj tu spadaju samo Jones, Hendrix, Joplin, Morrison i Cobain, ona se često prikazuje kao sažetak od ovih pet muzičara, i njihova velika sličnost u pojedinim stvarima. Osim dobi smrti njih vezuje i njihov ekscesivni stil života, njihov izuzetni muzički uticaj, kao i uzrok i okolnosti njihove smrti.


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen