Freitag, 21. April 2017

Sjaj Alpa













Fotografkinja Ellen von Unwerth putovala je čitavu godinu dana sa kamerom i modelima kroz njenu domovinu Bayern, pretežno po predjelima Alpa. Rezultat toga je album fotografija koji folklor i erotski kliše sjedinjuje i  tretira ironično.
U centru pažnje je dirndl, sa njegovim alpskim sjajem, kako ga vidimo danas, a koji je, u stvari, nastao kao radna odjeća sobarica. Za dobre poznavaoce prilika, kostim koji na prvi pogled odaje mnogo o onoj koja ga nosi, o mjestu stanovanja, finansijskoj situaciji, bračnom stanju i slično.
Od 18. vijeka, ovde se nose do koljena kratke kožne pantalone, posebnog oblika i kroja. Prvo je to bila odjeća dvorjana, a kasnije je postala znak raspoznavanja stanovnika ovog kraja. Iako su kožne pantalone u početku bile predviđene isključivo kao odjeća muškaraca, u modernim vremenima, veoma rado ih nose i žene, naravno, prilagođene po kroju i obliku, a često se koriste i u kombinaciji sa dirndlom, i pokazuju puni dekolte.
Album je mješavina spektakularnih planinskih kulisa, jezera i šuma sa folklornim klišeom i čežnjom za jednostavnim životom na selu. Sve to je začinjeno golišavim scenama, visokim potpeticama i jedinstvenim sexipil pozama.
„Kad sam bila mala, nisam voljela ovakav konzervativan način života, niti se oblačiti na taj način, a ja i neke moje prijateljice, koje smo tada bile hippies, bili smo outsideri“, kaže autorica albuma Ellen von Unwerth. „Ali sada, nakon mnogo godina koje sam provela daleko od ovog kraja, ponekad me uhvati čežnja za ljepotom prirode i romantikom“.
„Da ljudi ovdje još uvijek žive na taj način i drže se njihove tradicije, to je stvarno lijepo. To nam donosi osjećaj pojma ‘kod kuće’, kao da se svijet za sve ove godine nije promijenio ni malo. Jedan komad otpora u današnjim, veoma složenim vremenima“.
(izvor:stern)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen