Sonntag, 23. April 2017

Nanxun, Venecija Kine









Zakrivljeni mostovi i uski kanali, čine Nanxun, mjesto u blizini Shanghaija, sa njegovim tradicionalnim stanovnicima, najljepšim gradom na vodi u Kini.
Nanxun je jedan od šest gradova sa originalnim vodenim stilom, sačuvanim u kinskoj provinciji Jiangnan. U području južno od rijeke Jangtse provlače se mnoge male rijeke. One povezuju gradove vodenim putevima sa starim Carskim gradom, koji počinje u Pekingu, a završava u glavnom gradu provincije Hangzhou.
Gradovi se zovu Nanxun, Luzhi, Wuhzen, Xitang i ZhouZhuang. Lokalni stanovnici tvrde kako je Nanxun najljepši. Vjerovatno, jer je najmirniji, daleko od turista i u velikoj mjeri netaknut. Lokalne vlasti u Nanxun su uložile mnogo novca kako bi u životu održali arhitekturu staru hiljadama godina.
I investiraju i dalje.
Život je ovdje isti kakav je bio prije 750 godina, kada je nastao ovaj grad. U starom gradu, danas živi oko 4.000 stanovnika. Oni cijene ulaganja u njihov grad, kojim je sačuvan njegov stil života. Grad je miran i misteriozan, jedan ugodan kontrast u odnosu na preglasni Shanghai. Žurba je ovdje nepoznata riječ. Ukoliko se, ipak, neki stranac nađe u gradu, vrlo rado će ga čamcem povesti kanalima grada za svega 2 juana, preračunato, oko 30 centi.
I dok je moderna Kina mnogo puta u istoriji bila razrušena, što ratovima, što kulturnom revolucijom, u starom gradu Nanxun stoje žene uz vodu i nude cvijetove lotosa.
Da li će tako ostati u budućnosti, ne zna se. Jer, turizam kuca na vrata ovog starog grada. Do sada je tradicija bila na prvom mjestu, a turizam je komercijala…
(izvor:KStA)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen