Freitag, 7. April 2017

Noor, kompleks solarnih elektrana u Maroku



Nova elektrana imaće snagu 72 MW, a čitav kompleks nakon završetka imaće proizvodni kapacitet 582 MW

Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta Noor, jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu.
Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imati će kapacitet od 72 MW, objavila je službena novinska agencija.
Radi se o investiciji od 750 milijuna dirhama (70 milijuna eura), a glavni financijer je njemačka banka KfW sa 659 miliona dirhama (61 milijun eura). Noor IV će početi s radom u prvom kvartalu 2018. godine.
Centralom će upravljati konzorcij marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila natječaj za narednu fazu projekta.
Maroko je u februaru 2016. završio projekat “Noor I”, a komponente “II” i “III” su završene 76, odnosno 74 posto. Kraljevina je u novembru prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22.
Kada se svi dijelovi Noora završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 MW. Bez relevantnih zaliha nafte, plina i ugljena, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan kojim bi skoro polovicu svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljivih izvora.

Za usporedbu: He Jablanica ima instalisani kapacitet 150 MW, HE Grabovica 114 MW, HE Salakovac 210 MW, HE Mostar 72 MW, HE Mostarsko blato 60 MW.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen