Sonntag, 16. April 2017

„Rođenje nacije“: Drama o robovima





Sa zakašnjenjem, u kino sale širom svijeta dolazi film „The Birth of a Nation” (Rođenje nacije), koji je do sada izazvao veoma žestoke diskusije. Film koji govori o ustanku grupe robova na američkom jugu 1831. godine, dramatični je prikaz pobune protiv nepravde i represije, zasnovan na istinitoj priči, koja pruža smjeli i beskompromisni pogled na jedan brutalni događaj.
Režiser i scenarista Nate Parker, kome je ovo prvi film, preuzeo je naslov od kontroverznog ostvarenja D.W. Grifita iz 1915. godine, koji Afroamerikanci smatraju najrastističkijim filmom u istoriji američke kinematografije, zbog načina na koji opisuje američke crnce i članove Kju Kluks Klana u njihovoj interpretaciji američkog građanskog rata. Sto godina kasnije, 2016. godine, Parker donosi istinitu priču o Natu Turneru, robu i propovjedniku, koji je odlučio da oružjem ispravi nepravde nanijete njegovom narodu.
Za razliku od većine filmova o ropstvu, koji su se koncentrisali na izdržljivosti i žrtvi robova na američkom jugu tokom američkog građanskog rata, film „Rođenje nacije“ govori o pobuni i osveti.
Film prati put Nata Turnera ka radikalizaciji i pobuni. Kao dečaka željnog znanja, Neta su najvjerovatnije njegovi bijeli gospodari naučili da čita i piše, a kasnije, on postaje priznati propovjednik u zajednici robova. Njegovu sposobnost da ogrije i utješi srca potlačene braće eksploatisali su robovlasnici, koji su Bibliju vidjeli kao način da se robovi uče pasivnosti i poslušnosti prema svojim bijelim gospodarima.
Tokom svojih putovanja i držanja propovjedi, Turner je vidio toliko slučajeva zlostavljanja robova da više nije mogao da okreće glavu od toga. Što je više bola viđao, njegove su propovjedi postajale borbenije, prkosnije i agresivnije. Zbog toga je bio žestoko kažnjen. Žena mu je silovana, ali se Turner nije poklekao.
Režiser Parker kaže da se strastveno posvetio ovoj priči ne samo kao filmski autor i glumac već i kao aktivista, te dodaje: „Razumijevanje značaja Neta Turnera i predstavljanje ove priče na jedan pozitivan i pošten način me je zaokupljalo od trenutka kada sam odlučio da snimim ovaj film.”
Snaga ovog filma je u njegovoj kameri, nastojanju da bude istorijski precizan u moćnoj priči o sistematskim predrasudama i zlostavljanju.
Nažalost, film, koga su u početku pratile ocjene da će biti kandidat za Oscara, možda će biti osuđen na tek marginalni uspjeh, pošto su ponovo izbile na vidjelo optužbe da je Parker za vrijeme svojih studentskih dana silovao jednu djevojku na koledžu. Iako je 2001. godine na sudu oslobođen optužbi, ta vijest prijeti da zasjeni njegov film. Vrijeme će pokazati da li će „Rođenje nacije” uspjeti da preživi svog kontroverznog autora, kao i njegovu kontroverznu poruku: Za potlačene je ponekad jedini put ka spasenju, put mača.
(izvor:voa)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen