Sonntag, 30. April 2017

Joshua pobjedio Klitschka i ostao svjetski šampion








U jednom prvoklasnom boks meč pred 90 hiljada gledalaca na Wemblay areni u Londonu, i milionskim televizijskim auditorijumom, britanski bokser Antony Joshua je odbranio titulu svjetskog prvaka protiv ukrajinca Wladimira Klitschka. Tokom meča bilo je više dramatičnih rundi u kojima su se oba boksera nalazila na podu.
Antony Joshua je odbranio njegovu titulu svjetskog šampiona po verziji IBF, a uz to je postao svjetski šampion po verzijama WBA i IBO. Britanac je meč dobio tehničkim nokautom u 11. rundi. Na taj način je propao comeback Wladiira Klitschka. Prije ovog meča Klitschko nije bio u ringu od novembra 2015. godine, kada je sve njegove titule izgubio u meču protiv Tysona Furyja.
Meč Joshua vs. Klitschko je bio prvoklasna borba. U početku je Joshua prepustio sredinu ringa starijem Wladimiru i uzvraćao kontrama. To je funkcionisalo dobro. Prve runde bile su izjednačene, a Joshua je imao laganu prednost. U četvroj rundi meč je postao intenzivniji. Na samom početku ove runde Klitschko je uputio jedan dobar udarac, nakon čega je uzvratio Joshua.
Peta runda je bila spektakularna. Joshua je počeo sa više jakih udaraca, a Klitschko je dobio jedan usarac, od čega je zaradio pukotinu iznad lijevog oka, i otišao kratko na pod. Usprkos tome, nakon toga pogodio je Joshuu sa nekoliko kombinovanih udaraca i Jpshua se počeo ljuljati. Oba boksera su već tada izgledali dobro načeti.
U šestoj rundi branilac titule Joshua je otišao na pod, prvi put u njegovoj karijeri, kada ga je Klitschko pogodio jakim udarcem desnice.
Joshua se nakon toga vratio u meč. Tempo je u nastavku bio mirniji, a napadi rijeđi.
U jedanaestoj rundi Joshua je krenuo u odlučujući napad, sa uspjehom. Dva puta je bacao Klitschka na pod, oba puta odlučujući udarci su bili ljevicom. Kada je kod slijedećeg napada Joshue, Klitschko počeo da se ljulja, sudija u ringu je prekinuo meč.
Joshua je meč dobio tehničkim nokautom u 2:25 minutu jedanaeste runde.
Na taj način je olimpijski pobjednik iz Atlante poražen od olimpijskog pobjednika iz Londona. U njegovom 69. meču Klitschko je doživio 5. poraz, i tako propustio šansu da se po treći put domogne titule svjetkog šampiona u kraljevskoj klasi
Antony Joshua, tjelesno također model atleta kao i Wladimir Klitschko slavio je njegovi 19. pobjedu u njegovom 19. profi meču.
Oba boksera su za mač kasirali po 20 miliona eura.
(izvor: Agencije)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen