Mittwoch, 5. April 2017

Kolumbija: Slike nakon katastrofe






Katastrofa, koja je pogodila grad Mocoa, na jugozapadu Kolumbije nije prva ove vrste na ovom području.
Slična katastrofa sa masom zemlje i materijala koje nosi poplava, uništavajući sve pred sobom, desila se 18. maja prošle godine, kada su u brdskom gradu Salgar život izgubilo 92 osobe. Slična katastrofa je zabilježena 1985. godina u gradu Armero, koji je nestao pod brdom blata , a tom prilikom život je izgubilo preko 25 hiljada stanovnika. Katastrofama ove vrste pogođeni su prije svega najsiromašniji od siromašnih.
U ovogodišnjoj katastrofi za nekoliko sati nestalo je velikog dijela grada Mocoa, koji je potpuno  progutan, zatrpan ruševinama, krhotinama, isčupanim stablima, odnesen sa masom vode i blata.
Katastrofom su zahvaćeno čak 17 dijelova ovog grada sa 45 hiljada stanovnika. Život su izgubile najmanje 283 osobe, od toga 43 djece, uz to je bilo 220 povrijeđenih i 400 nestalih. Brojke još nisu konačne. Poplava se desila u sred noći, kada je najveći dio stnovništva bio u krevetu, a za kratko vrijeme sve je prekriveno vodom, blatom, stijenama i isčupanim stablima
To sve je posljedica nevjerovatno jakih i obilnih padavina, kakve nisu zabilježene u zadnjih 25 godina. U svemu tome je najkritičnije, što je sa ovim padavinama tek je počela sezona kiša u ovom dijelu zemljine kugle. U čitavom regionu je proglašeno vanredno stanje.
Stručnjaci uzrok katastrofe ovakvih razmjera vide u sječi drveće na okolnim planinama, kao i izgradnji naselja na samoj obali rijeka, a pravi uzrok svega su klimatske promjene, koje uzrokuju iznenadno ekstremne vremenske nepogode.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen