Sonntag, 26. März 2017

Sat za planetu Zemlju: Stari most utonuo u mrak





Mostar, Banja Luka, Sarajevo, Zvornik, Foča, Bugojno, Trebinje, Goražde, Prijedor, Doboj, Ljubuški, Zenica, Livno i drugi BiH gradovi, njih više od petnaest, u subotu su u 20,30 sati isključili dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bio je to BiH doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planetu Zemlju”, koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizovala desetu godinu za redom.
U BiH su u mrak utonuli Stari most u Mostaru, Banski dvor u Banja Luci, Gradska vijećnica u Sarajevu, Gradska uprava Doboj, Gun-Gor park, kao i cijeli šetalište pored rijeke Drine u Goraždu, te brojni trgovi i javne zgrade.
Akciji gašenja rasvjete u svojim domovima pridružili su se i brojni građani Bosne i Hercegovine, a i mnoge institucije i firme. Inicijativu su ove godine podržali UniCredit Banka, gašenjem svijetla na upravnim zgradama u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu, prodajni centar Mepas Mall u Mostaru, Muzej suvremene umjetnosti, te Muzički paviljon u Banja Luci.
Centralna proslava odvijala se u , gdje je upriličena proslava Stand up for Planet u Muzičkom centru Pavarotti. Mostarska publika se zabavila uz stand up komičare Igora Iggy Drlju, Omera Hodžića, Tomislava Primorca i Josipa Škilju.
Studenti UWC-a Mostar su za vrijeme Sata za planet Zemlju imali akustični koncert uz svijeće u Omladinskom kulturnom centru Abrašević. Prije samog koncerta, predstavnici WWF-a su održali kratku prezentaciju o klimatskim promjenama – najvećoj prijetnji današnjice.
Brojni gradovi su i ove godine podržati akciju “Sat za planetu Zemlju”, koja se organizuje s ciljem da se ukaže na neophodnos borbe protiv klimatskih promjena, kao i da se uputi snažna poruka kako je moguće preduzeti nešto u vezi ublažavanja klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti.
Deseti po redu Sat za planetu Zemlju ugasio je više od 7000 svjetskih gradova, iz oko 175 zemalja svijeta sa svih sedam kontinenata. Inicijativa je u Guinnessovoj knjizi rekorda upisana kao najveća svjetska volonterska akcija, a broj onih koji učestvuju iz godine u godinu sve je veći. Svojim malim, individualnim akcijama, možemo postići neizmjerno puno, još posebno ako se, kao u Satu za planetu Zemlju, okupe milijuni ljudi sa zajedničkim ciljem!

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen