Dienstag, 14. März 2017

„Put u Blagaj, blagajske vedute“, knjiga Ibrahima Kajana


Korak dalje! Knjige će se moći nabaviti i putem pošte od kraja iduće sedmice :) :) :) Ne planiram nikakvu promociju ove knjižice, nego SIJELO U SLAVU BLAGAJA :) Nadam se da će nam vrijedni direktor Centra za kulturu g. Senad Suljić osigurati pogodan termin :)
(autor)

U ovoj impresivnoj knjižici, Ibrahim Kajan nas svojim osebujnim stilom uvodi u historiju Blagaja, dugu preko 2000 godina, prekrivenu dubokim naplavinama prošlosti. Svojim majstorskim kazivanjem, Ibrahim nam pripovijeda o pitomoj, blagoslovljenoj, mehkoj oazi, od pamtivijeka „čudnom“ i „tajanstvenom“ mjestu pučkih molitvi – od bogumila i prije njih rimskih mnogobožaca, i starijih od njih, ilirskih obožavatelja bogova voda i zaštitnika ljudskog života. (str. 17) Pripovijeda nam o Hercegovom stolnom gradu Blagaju koji i dan danas pokazuje ne samo tragove vjerujuće prošlosti, nego i usporednog i koegzistirajućeg prožimanja duhovnih gibanja ljudske prakse i dobrohotnosti. Dakle, u „mudroj oazi čovjekovog duha“ – kako Blagaj poetski naziva Ibrahim Kajan – ništa ne strši - ni sufijska tekija s ruba srednjovjekovlja, ni Carska džamija iz 16. st, ni crkvice lijepe poput zaboravljenih gravura starih evropskih majstora (str. 53).Sve te nazovimo kontraste u savršenom skladu i harmoniji pomiruje ljupki Kajanov , može se reći, empirijski sročen pripovjedački narativ.
(Seid ef. Smajkić)

Historijske i legendarne ličnosti, predaje, artefakti graditeljske baštine, spomenici, hajrati, vakufi, sakralne i javne građevine drevnoga grada Blagaja imaju za Kajana u ovoj knjizi dvostruku funkciju: s jedne strane na njih je, u užem smislu, fokusirana znanstveno-historijska deskripcija zasnovana na dokumentarnim izvorima i recentnom, golom oku vidljivom, stanju i svrsi konkretnog objekta i lokaliteta. S druge strane, svaka građevina, svaki spomena vrijedan historijski lik, podsticaj je za literarno uzašašće kroz zanimljivu naraciju i lirsku meditaciju.
(Prof. dr. Vedad Spahić)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen