Montag, 20. März 2017

Danas počinje proljeće




Proljeće ove godine počinje 20. marta, tačno u 11 sati i 28 minuta, a trajaće do 21. juna u 4 sata i 24 minute. To su podaci iz astronomije o ravnodnevnici ili ekvinociju (lat. aequinocitum, jednakonoćje), a predstavljaju trenutak kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju nebom stigne na nebeski ekvator, tj. u proljetnu ili jesenju tačku. Tačke u nebeskoj sferi u kojima ekliptika presjeca ekvator nazivaju se tačke ravnodnevnice. Tada noć i dan traju podjednako, po 12 sati. To se događa dva puta godišnje, oko 21. marta, proljetna ravnodnevnica i oko 23. septembra, jesenja ravnodnevnica. Proljetna i jesenja tačka nemaju stalan položaj među zvijezdama i pomjeraju se za 50,25“ ususret suncu. Zbog pomaka je sunčeva godina kraća za 20 minuta od zvjezdane godine.
Od 2008. godine, pa sve do 2101. godine, proljetna ravnodnevnica će se dešavati 19. ili češće 20. marta.
Proljeće, međutim, nije jedino godišnje doba čiji se početak ne poklapa s astronomskim, odnosno „pravim“ početkom. Ljeto koje počinje solsticijem, na primjer, po tačnim astronomskim proračunima može pasti 20. juna, ali to može biti i 21. ili 22. juna. Jesen ne mora uvijek početi 23. septembra, već i dan kasnije, a zima je u istoriji znala počinjati 23. ili čak 24. decembra.

Ako nastavi ovakvo ugodno i toplo vrijeme...eto zove za 5-6 dana, trešanja za 5-6 sedmica, a smokava za 5-6 mjeseci“. (fotosi: emica)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen