Donnerstag, 21. Januar 2016

Modni trend: Patike od 890 eura



Neke patike su toliko omiljene i tražene, da ljubiteljima nije žao danima stajati u redu pred radnjom, ili na internetu za njih platiti i po nekoliko hiljada eura. Od kud dolazi ta manija?
Adidasov model Yeezy Boost 350, boje pijeska su patike, koje nosi američki reper Kanye West. Od 2014. godine dizajnira ih Adidas, a svaki novi plasman izaziva vanredno stanje na tržištu. Ovaj fenomen se već nekoliko godine ponavlja u SAD, a sada lagano osvaja i svijet.
Pri tome, oni najluđi kampuju pred radnjom, da bi ujutro bili prvi na redu. Zabilježeni su slučajevi gužve i pucnjave, a prije dvije godine, na različitim mjestima u SAD, upucana su dva petnaestogodišnjaka. Sve ovo je skoro za nepovjerovati u vremenima kad se skoro sve kupuje putem interneta.
Manija čekanja pred radnjama u zadnje vrijeme zahvatila je Evropu, a u Berlinu je pred Novu godinu zabilježeno preko 7 hiljada mladih u čekanju na red pred radnjom. Problem je što mnogi prodavci putem interneta „nabijaju” cijene, pa par patika kupljen po normalnoj cijeni nude po dvostruko višoj. Procjenjuje se da je prodajom patika ove marke u svijetu već napravljen biznis vrijedan preko šest milijardi dolara, a neki ga već upoređuju sa ilegalnim tržištem droge.
Cijena para ovih patika u normalnoj prodaji kreće se oko 890 eura, a na internetu su zabilježene cijene i od 3.190 eura.
Za nepovjerovati, za samo jedan par patika?
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen