Freitag, 1. Januar 2016

Događaji koji su obilježili 2015. godinu













Donosimo pregled događaja koji su uzbudili svijet u protekloj godini
Grčka finansijska kriza, kao i kriza u Ukrajini, držale su Evropu čvrsto u zagrljaju u prvoj polovini godine, isto kao i izbjeglička kriza u drugoj polovini. Svijet je potresla katastrofa aviona Germanwingsa, u martu protekle godine, kao i teroristički napadi takozvane “Islamske države” na razne ciljeve u svijetu.
Bilo je vrlo malo događaja koji su nas obradovali. Ovdje moramo napomenuti fantastične pobjede Amela Tuke na najvećim svjetskim atletskim takmičenjima ove godine, i nadu da će Bosna i Hercegovina konačno dobiti i olimpijsku medalju na OI u Riju 2016. godine.
Moramo ustati i spomenuti uspjeh mladih, zlatnih košarkaša, koji su u augustu razgalili srca osvajanjem zlatne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu.
Za razliku od njih, nismo se previše mogli radovati uspjesima naših rukometaša, košarkaša, kao ni fudbalera, koji su se po treći put sapleli u baražu za jedno veliko takmičenje.
Januar
Godina samo što je počela, a Francusku je potresao talas terora. Prilikom napada na satirični magazin „Charlie Hebdo” poginulo je dvanaest ljudi.
Sa Svjetslog prvenstva naši rukometaši se vraćaju sa samo jednom pobjedom u grupi, protiv Irana i četiri poraza, uz nadu da će ovo prvo učešće na jednom velikom takmičenju biti jedno pozitivno iskustvo za buduće nastupe.
Februar
Polovinom februara dešavala se prava drama sa izbjeglicama u Sredozemnom moru. Sve više izbjeglica odlučivalo se na opasan morski put iz pravca Libije. Brodovi su se prevrtali, izbjeglice ginule. Spašeno više od tri hiljade izbjeglica.
Evropska unija se našla pred dužničkim problemom Grčke, koja je zahtjevala daljnju finansijsku pomoć, sa čime se nisu slagale mnoge članice Unije. Pomoć u vidu trećeg programa stigla je ipak u ljeto.
Nagradu Oscar za najbolji film, na 87. dodjeli Oscara, podijelili su filmovi „Birdman” i „Grand Budapest hotel”, sa po četiri Oscara, a Eddie Redmayne je dobio Oscara za najboljeg glumca.
Mart
Mart su obilježile dvije katastrofe, Prva je bila teroristički napad na jedan muzej u Tunisu, u kome su teroristi uzeli kao taoce veliki broj ljudi, pri čemu je više ljudi izgubilo život.
Nesreća godine desila se 24. marta u francuskim Alpama, kada je u avionskoj nesreći poginulo 150 osoba, od kojih je većina bila porijeklom iz Njemačke. Francuski istražioci polaze od toga da je pad aviona namjerno izazvao kopilot aviona.
April
U Njemačkoj je Bayern iz Munchena prijevremeno postao šampion Njemačke u fudbalu, po 25. put.
Tokom čitavog aprila, kao i prethodnih mjeseci stizale su vijesti o drami izbjelgica u Sredozemnom moru. Hiljade su spašene, a mnogima je to putovanje bilo zadnje u životu.
U aprilu ja zabilježena aktivnost vulkana Calbuco u Chileu, što je bio samo jedan od brojnih vulkana koji su bili aktivni tokom čitave protekle godine.
Maj
U kraljevskoj porodici u Londonu, na svijet je došla nova princeza, Charlotte Elisabeth Diana.
A u Berlinu je jedna 65. godišnjakinja na svijet donijela zdrave četvorke. Slučaj je izazvao brojne komentare, između ostalog, da je jedna trudnoća u tako poodmakloj životnoj dobi opasnija za majku nego za bebe. Usput. Majka četvorka tada je već bila sedmerostruka baka.
Na takmičenju Evrovision Song Contest, pobjedu je odnijela Švedska, pjesmom Heroes u izvođenje Mans Zelmerlowa.
Juni
Početkom juna na vidjelo izlazi afera unutar Svjetske fudbalske organizacije FIFA. Samo četriri dana nakon izbora za predsjednika, Sep Blatter je ponudio ostavku, pošto je FBI protiv njega posredovao zbog korupcije.
Barcelona je osvojila Ligu šampiona i pobjedivši Juventus u finalu.
Najviši državnici okupljeni u okviru grupe G7 sastali su se u dvorcu Elmau u Njemačkoj. Iako na skupu nije bio prisutan ruski predsjednik Putin, on sam se prethodno pobrinuo za dovoljno materijala za razgovor. G7 je zaprijetio oštrijim sankcijama Rusiji pogorša li se stanje na istoku Ukrajine, navedeno je u zaključcima summita, a između ostalog data je podrška čelnika te grupe da se globalno zagrijavanje ograniči do 2 stepena Celzijusa.
Juli
Mjesec je počeo talasom vrućina na području čitave Evrope, kada su u skoro svim područjima kontinenta mjerene temperature preko 40 stepeni. Tako vruće nije bilo ni jedne godine od početka mjerenja temperatura 1881. godine.
Na planetu Pluton spustila se sonda „New horizons”, nakon više od devet godina leta i preko pet milijardi kilometara puta tamo i ovamo, koliko treba poslatim podacima da se vrate na zemlju.
Nasa je otkrila planetu veoma sličnu planeti zemlja, a istraživači diskutuju da li bi na toj planeti, berem teoretski, bio moguć život za čovjeka.
Avgust
Mostar je polovinom augusta bio domaćin svjetskog prvenstva u skokovima u vodu Red Bul Cliff Diving. Na takmičenju se okupila elita svjetskih skakača u vodu, a Mostar je na trenutak dospio u vrh svjetskog interesovanja po nečemu pozitivnom.
Mjesec je naznačio dešavanja koja će tek koji mjesec kasnije kuliminirati u Evropi. Talas izbjeglica iz Sirije i susjednih zemalja prvo je preplavio Grčku, a tek kasnije se razmilio prema Evropi.
Izbjeglička kriza donijela je prve žrtve, kad su u jednom kamionu hladnjači otrkrivena beživotna tijela 71 osobe, među njima i četvoro djece. Do smrti je došlo zbog gušenja, a vozač kamiona, koji je pobjegao, i pet saučesnika, uhvaćeni su i zatvoreni.
Kraj mjeseca obilježila je njemačka kancelarka Anglela Merkel izjavom, da će Njemačka uspjeti da prevlada krizu izbjeglica, bez obzira na protivljanje većeg broja zemalja članica EU.
Za nas će avgust protekle godine ostati u sjećanju po dva sportska događaja, za koje su zaslužni mladi košarkaši i Amel Tuka. Mladi košarkaši do 16 godina vratili su se sa zlatnom medaljom sa Evropskog prvenstva iz Litvanije, pobjedom nad domačinima, pri čemu je Džanan Musa proglašen najboljim igračem Eurobasketa, a u prvoj petorci se našao i naš košarkaš Njegoš Sikiraš.
Amel Tuka je proteklu godinu započeo pobjedom na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, pa na Evropskim igrama u Monaku, da bi se sa Svjetskkog prvenstva u Pekingu vratio sa bronzanom medaljom u trci na 800 metara.
Septembar
Na Evropskom prvenstvu za košarkaše, slično kao i rukometaši u januaru, kući smo se vratili sa jednom pobjedom, i nadom da će sljedeći put biti bolje.
Svijet je saznao za detalje falsifikovanja certifikata za nova vozila VW, u kojima su upisane vrijednosti ispuštanja CO2 manje od stvarno izmjerenih, čime je bilo obuhvaćeno nekoliko milona novih vozila, koja su povučena iz prodaje.
Fudbaler Robert Lewandowski se pobrinuo da za devet minuta utakmice protiv glavnog konkurenta Wolfsburga postigne pet golova i postavi ni manje ni više nego pet svjetskih rekorda, za najbrže postignutih pet golova u istoriji fudbala.
Krajem mjeseca, iznad Evrope se desilo pomračenje Mjeseca, pri čemu je Mjesec dobio bakarnu boju. Pojava veoma rijetka.
U isto vrijeme, stigla je vijest sa Marsa da tamo postoji tekuća voda, što bi bio jedan od preduslova za mogući život na ovoj planeti, što je pokazano izmjerenim podacima koje je dala Nasa.
Oktobar
U Njemačkoj na vidjelo izbijaju podaci koji ukazuju da je dobijanje Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine bilo kupljeno milionskim podmićivajem nekih članova iz Izvršnog komiteta FIFA.
Novembar
Petak, i uz to još 13. bio je crni petak u Parizu, koji po drugi put u istoj godini dolazi pod udar talasa terorizma. Pri tome su ubijena najmanje 130 osobe, a 324 ranjene. Odgovornost za napad preuzeo je ISIS.
Krajem mjeseca zaoštrava se svjetska situacija, kada Turska u graničnom području između Sirije i Turske obara jedan ruski vojni avion.
Na sportskom planu zabilježen je poraz jedne ere u boksu. Za iznenađenje se pobrinuo Britanac Tyson Furi, koji je pobijedio do tada nepobjedivog Wladimira Klitschka i uzeo mu sve četiri titule svjetskog prvaka u boksu u teškoj kategoriji, koje je on do tada neprikosnoveno držao u svojim rukama.
Novembar je, konačno, ugasio nadanja svih nas da bi iduće godine mogli zaigrati na Evropskom prvestvu u fudbalu u Francuskoj. Po treći put, naši Zmajevi nisu prošli baraž. Ovog puta prepreka se zvala Irska, nakon poraza u Dublinu, slijedio je neriješen rezultat u Zenici i kraj nadanja.
Decembar
Početkom decembra registrovan je milioniti izbjeglica iz Sirije i Srednjeg istoka, koji je preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije ušao u Njemačku. Za veliki broj izbjeglica, Njemačka je njihov obećani cilj.
Decembar je obilježio i dugo najavljivani sedmi dio filmskog serijala „Rat zvijezda” pod naslovom „Buđenje moći”, što je, istovremeno, u čitavom svijetu izazvalo rušenje rekorda u broju prodatih kino ulaznica.
Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja je održana u Parizu, usvojili su istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja Izaslanici 195 država odobrili su sporazum, koji nudi nadu da čovječanstvo može da izbjegne katastrofalne klimatske promjene i sprovede energetsku revoluciju.
Ovo je ujedno bila i vijest godine, koja je dala bar malo nade za budućnost čitave planete.
Priredio: Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen