Donnerstag, 4. Dezember 2014

Saransak, bijeli luk, češnjak


Gradivo za ponavljanje u ove hladne dane

 


Da je bijeli luk čarobna namirnica, to već svi znamo, ali on je ko­ristan čak i više nego što mislimo. Izvrstan za održavanje zdravlja i jačanje imuniteta, a važan je sastojak svake zdrave prehrane.

Dnebvna doza bi trebala iznositi barem dva česna, kako bi postigli zaštititu od raznih bakterija i vi­rusa.

Svakin arodni recept za prehladu obavezno sadrži bijeli luk, i to nije za odbaciti.

Kako pokazuju istraživanja bijeli luk pomaže kod prehlada, a za spravijanje domaćeg sirupa protiv kašlja, potrebno je nasjeckani bijeli luk staviti u vruću vodu i pustiti ga tako pet minuta, zatim iscijediti i potom popiti taj napitak.

Za problema s upala­ma na koži, rezrežite česno bije­log luka na pola i natrljajte ga po problematičnom području. Ponavljanjem ovog postupka, antibakterijske osobine bijelog luka pročistit će vam ten.

Može se koristiti i protiv herpe­sa, jednostavno jednu polovinu česne položiti na herpes. Doduše, u prvom momentu će opeći, ali je dokazano jednako učinkovit kao i kupovni lijekovi.

 

Dvije česne svakog dana / efikasna zaštitit od bakterija i virusa

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen