Samstag, 6. Dezember 2014

Provokativni aktovi u prirodnoj veličini

Izložba fotografija u Berlinu






Blještavo, provokativno, senzualno i sexy. Fotografije Helmuta Newtona, i poznate, ali i diskutabilne. Na izložbi ovog autora u Muzeju za fotografiju u Berlinu, izloženo je pet do sada neviđenih aktova u prirodnoj veličini, pod nazivom „Big Nudes”. Uz ove, izloženo je još ukupno 200 fotografija ovog autora.

Iako su žene nage, one zrače sampouzdanjem. Njihovi ogrtači su spali, ali one nisu ostale bespomoćne. Ovo su nevjerovatno senzualne i moćne slike.

Neposredno pred smrt, autor Helmut Newton je osnovao zadužbinu u Berlinu i zavještao joj stotine svojih originalnih fotografija. Newton je za života imao jednu jaku i bolnu povezanost sa Berlinom. U ovom gradu je rođen je 1920 godine. Sa 18 je morao bježati pred nacistima, prvo u Australiju, a kasnije se nastanio u Americi, gdje je ostao do smrti 2004. godine. Njegova posljednja želja je bila da ga sahrane u rodnom gradu, u neposrednoj blizini zadužbine i muzeja, koji ga sada slavi kao jednistvenog umjetnika i fotografa.

Izložba pod nazivom „Permanent Loan Selection“ predstavlja fotografije iz tri oblasti: Portreti, Aktovi i Moda.

Među fotografijiama su portreti poznatih, kao što su Catherine Deneuve, Paloma Picasso, Karl Langerfeld i David Bowie.

Crno bijele i kolor fotografije iz oblasti mode, obuhvataju u prvom redu edicije za najpoznatije modene časopise u svijetu, napravljene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Fotografije „Big Nudes“, u prirodnoj veličini, nastale su u Parizu osamdesetih godina prošlog vijeka, a pet od njih izložene su u Muzeju od samog otvaranja. Sada, u okviru aktuelne izložbe, pojavile su se i nove fotografije u prirodnoj veličini, do sada neviđene. U prostoriji pod nazivom June’s posjetioci mogu vidjeti izbor uvećanih radnih listova sa različitim konstalacijama figura, koje pružaju jedan neuobičajen uvid u Newtonov radni proces.

Izložba ostaje otvorena do 15. maja iduće godine.

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen