Mittwoch, 3. Dezember 2014

Na granici sjećanja – novi serijal



Ovo je samo jedan mali pokušaj da se od zaborava spase mnogobrojni tekstovi, fotografije, sjećanja i prepiske koje su se našle u zadnjih pet, šest godina na internetskim forumima, blogovima i društvenim mrežama, a koje su vezane za istoriju Mostara.

Najveću zaslugu u pohranjivanju tekstova ima Smail Špago, koji je vrijedno pabirčio po raznim izvorima i koji je imao dalekosežnu viziju, te ih sve spasio od zaborava dijelom uvrštavajući materijal na blog, a dobar dio pohranjujući na tvrdi disk. Kad smo ovoj arhivi pridružili ogromnu arhivu fotografija Tibora Vrančića, pa tome još pridružili slike današnjih dijelova Mostara, koje je Braco Čampara snimio, dobili smo vrijedan materijal. Ova kompilacija već objavljenih tekstova i fotografija ima za cilj podsjetiti mnoge učesnike šarolike korespondencije na doba u kome smo s puno entuzijazma, zanesenjaštva, radosti i zainteresovanosti „gutali” svaki tekst i sliku Mostara. Oni su nam u doba nakon završetka rata bili lijek za duše željne Mostara. Ali, nije jedini cilj ove kompilacije podsjetiti one koji su već ovo susretali, već, takođe, i upoznati nove generacije s bogatom istorijom našeg grada.

Zašto na granici sjećanja?

Zbog toga što su ovdje najvećim dijelom objavljeni tekstovi o događajima koji su se desili prije mnogo godina, kada većinom niko od nas još nije bio ni rođen, a ne postoji ni tako veliki broj živih, koji bi mogli svjedočiti o tim događajima. Jer smo nekad, negdje, čuli ili pročitali pokoji podatak ili pričicu o nekom pojmu u gradu, ali nam je nekako to izmigoljilo iz sjećanja. Nešto kao zona sumraka, nešto čega se sjećamo kroz maglu vremena i nešto čega se, ipak, na kraju prisjetimo uz pomoć mozaika sjećanja mnogobrojne raje, koja se stope u suvislu istorijsku pričicu. S prastarim slikama s kraja devetnaestog vijeka često je problem, jer više ne postoji niko ko bi nam mogao pomoći ili dati objašnjenje o čemu se radi. Ponekad treba uključiti logiku i analitiku pa osmisliti priču prikazanu na nekoj fotografiji i odrediti lokaciju.

Na ideju za blog „Na granici sjećanja“ došli smo spontano nas trojica Mostaraca s tri različite strane svijeta, Smail Špago iz Njemačke, Tibor Vrančić iz Hrvatske i Braco Čampara iz Mostara. Bracin zadatak je da nam pomogne da ponekad razjasnimo dilemu, gdje se nalazi objekat prikazan na staroj slici, što je vrlo delikatan i težak zadatak, jer su često čitave ulice ili redovi objekata u ulici porušeni, a nekad neki najsitniji detalj sa stare slike pomogne da se orijentišemo.

Stavljanjem svih ovih tekstova na nezavisni internet portal Nova Sloboda.ba, mislimo da smo stvorili jednu solidnu podlogu za upoznavanje mlađih naraštaja s istorijom grada i jednu startnu osnovu za dalje istraživanje istorije grada koga to bude zanimalo. Svaki tekst smo nastojali ilustrovati starim fotografijama.

Ovdje posebno želimo naglasiti otvorenost portala Nova Sloboda.ba za sve naše priloge, a koji su publikovani putem njega i tako našli put do velikog broja čitalaca, čiji sud i pozitivni komentari nam daju podsticaj da s našim istraživanjima i objavljivanjem priloga ove vrste nastavimo i ubuduće.

(Fotografija u prilogu, autor: Sanjin Fajić)

Priredili: Ismail Braco Čampara, Smail Špago i Tibor Vrančić

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen