Montag, 1. Dezember 2014

Biljka trenutka – Cmilje





 
Po kršu Hercegovine i Dalmacije  išlo se ljeti u berbu cmilja. Sa srpom i velikom vrećom, ili čuvalom. Obrano cmilje se sušilo se i prodvalo nakupcima, koji su kamionima vozili od sela do sela i pravili posao na licu mjesta. Koliko kila, toliko para. Ko nije imo gdje drugo zaraditi, uvjek je ostajala varijanta, u berbu cmilja. Danas zbog velike potražnje i cijene sve više se uzgaja u plastenicima.

U kamenu i kršu Sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španije, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca cvatu milijuni malih sunaca.

Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijenili pažnju naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom.

Ovdje sam namjerno napisao cmilje, jer je pod tim imenom poznato u Hercegovini. U ljetnim mjesecima seoske avlije su mirisale mirisom cmilja, koji je ponekad znao biti i napadan, omamljujući, izazivajući glavobolju.

 

Lat: Helichrysum italicum

Engleski: Immortelle

Njemački: Currykraut, Strohblume, Italienische Immortelle

Francuski: Immortelle d'Italie

Talijanski: Maredda, Elicriso

Drugi nazivi: smili, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, sneljek, laska kamilica, marjetica.

Helichrysum italicum je mediteranska biljka koja pripada obitelji Asteraceae.

 

Smilje (Helichrysum italicum) mediteranska je biljka koja raste na sunčanim kamenjarima, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova, tradicionalno upotrebljavana za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka. Stabljika je uspravna, nerazgranjena, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvatova.  

U narodu je ostalo vjerujovanje da smilje u svojim cvjetovima akumulira sunčevu toplinu. Žene su cvatom cmilja punile jastuke. Ljekoviti sadržaj: Eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid, arzanol.  Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, dok se u starim narodnim pjesmama smilje pominje kao lijep mirisni cvijet za kićenje djevojaka i momaka. Omiljeno narodno cvijeće i lijek za liječenje žuči (za izbacivanje žučnog kamenca) i organa za mokrenje.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen