Donnerstag, 16. Oktober 2014

Aktuelna voćka - Mandarina

Mandarine štite srce

 
Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo "lošeg" holesterola

 

Mandarine su ukusne i malo ko ih ne voli. To citrusno voće ima višestruke zdrav­stvene koristi. Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na univerzitetu Kyoto ot­krili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga, mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnev­nog unosa vitamina C, koji je višes­truko koristan.

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo "lošeg" holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija.

Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arte­rijama, što može po­većati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te obo­ljenja jetre. Također, mandari­ne su izvor dijetal­nih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzima­nje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno.
 
na slici: Umjetnost guljenja mandarine
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen