Mittwoch, 4. Mai 2016

Trideseti Gradski derbi

tabela uoči 30. gradskog derbija, 4. maja  2016.

Mostar, 4. maja 2016. na stadionu pod BB
Zrinjski-Velež

Nakon 30. Gradskog derbija, sticajem okolnosti, doći će do jedne pauze u derbijima. Jubilarni derbi istovremeno pokazuje svu razliku između učesnika. Dok se Zrinjski zasluženo bori za još jednu titulu, za koju ima itekako izgleda. Sudbina Veleža je davno zapečaćena. Poslijednje mjesto i neizvjesni put u Prvu ligu Federacije. Naravno, želja navijača Veleža je da do novih derbija dođe što prije, barem za godinu dana, u sezoni 2017/18. Dotle, ostaje statistika i čekanje, te izvodi iz nekoliko tekstova objavljenih zadnjih dana.

Zrinjski - Velež 29 14 4 11

Zrinjski i Velež u srijedu 3. maja igraju 30. poslijeratni mostarski derbi. U 29 dosadašnjih utakmica, dvije prijateljske, onu prvu u Sarajevu ijednu na turniru u Tuzli nećemo brojati, Zrinjski je nešto uspješniji.
Plemići imaju 14 pobjeda. Rođeni 11, a četiri puta bilo je neriješeno. Ispočetka su uglavnom dobivali domaćini, a to se promijenilo 2008. kada je Zrinjski prvi put slavio u gostima s 2:0 {Kordić i Đurić). U zadnjih pet mostarskih derbija samo jednom je slavio domaćin.
Najuvjerljivije pobjede u mostarskim derbijima ima Velež koji je 2003. slavio s 4:1, a prije četiri godine s 3:1 (Okić, Zvonić, Demić/Miličević).

Rođeni imaju jednu i 3:0 pobjedu, no taje za 'zelenim stolom', zbog prekida nakon utrčavanja Ultrasa na utakmici Kupa 2011. godine.
***
Gradski derbi između FK Veleža i HŠK Zrinjskog uvršten je među 50 najvećih svjetskih derbija.
Upravo jedan od najpoznatijih nogometnih svjetskih portala Four Four Two uvrstio je ovaj derbi među najvećih 50 derbija.
'Ovo niste očekivali zar ne? Ali mostarski derbi je jedan od najfascinantnijih i najburnijih okršaja', piše Four Four Two.
***
Prvi derbi odigran je u Sarajevu i to na inicijativu tvrtke Lijanovići i lista Dnevni avaz. Susret je odigran na Koševu pred najmanje 6000 gledatelja, po nekim procjenama i do osam tisuća, a završilo je 2:2.
Oba gola za Zrinjski postigao je Berislav Miloš, a za Velež su pogađali Nedžad Serdarević i Mehmed Teletović.
***
Trideseti, zvaničn derbi između Zrinjskog i Veleža, koji se igra u okviru 28. kola BHT Premijer lige BiH. Podsjetimo, mostarski derbi ove godine se igra u momentu dok se Zrinjski bori za titulu šampiona BiH, dok je Velež već ispao iz Premijer lige.
Na press-konferenciji u Sportskom savezu Grada Mostara, njegov predsjednik Hasan Šišić informirao je novinare o tome da je već održan sastanak predstavnika Gradske uprave, policije, te Veleža i Zrinjskog. "Svi su apelirali, i na navijače i na sve ostale, da pokušaju da budemo maksimalno tolerantni, da pokušamo da to odradimo u jednom sportskom duhu, a ja se nadam da će se to tako i desiti", kazao je uz ostalo Šišić.
On je prisutne informirao i da je dogovoreno da se upriliči organizirani odlazak navijača Veleža na stadion Pod Bijelim brijegom. Tako će 250 navijača FK Velež ka stadionu krenuti organizirano sa Sjevernog logora.
Podsjećanja radi, u godinama nakon rata organizacija mostarskog derbija zahtijevala je i angažman policije iz više kantona, što, srećom, više nije slučaj. Na press-konferenciji u Sportskom savezu rečeno je takođe kako je u posljednje vrijeme situacija puno bolja i mirnija. Tako su šefovi stručnih štabova oba kluba - Veleža, Zijo Tojaga i Zrinjskog, Vinko Marinović - uputili, odgovarajući na  novinarsko pitanje, apel navijačima.
"Da više to gurnemo ustranu, da bude to jedna fer i sportska borba. Ko bude bolji, neka pobijedi. Pružit ćemo ruke, čestitati i tituli", rekao je uz ostalo trener Veleža, Zijo Tojaga.
"Nadamo se da će utakmica proći u jednom fer i korektnom navijanju, i da će tako biti mi na terenu i svima nam je sigurno želja da tako utakmica i završi", poručio je uz ostalo šef struke u Zrinjskom, Vinko Marinović.
Predstavnici Veleža i Zrinjskog, te Sportskog saveza Grada Mostara, izrazili su i nadu da će se FK Velež što prije vratiti u Premijer ligu BiH, kako bi Mostar ponovo mogao imati gradski derbi u društvu najboljih bh. fudbala.
***
(izvor:gradski portali)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen