Dienstag, 10. Mai 2016

„Generacija - Glava dole“






Izraz „Generacija glava dole“, (također Downhead generacija, generacija Head Down), opisuje položaj glave, kod mnogih, posebno mladih ljudi, tokom kretanja ulicom, u svakodnevnom životu, svu svoju pažnju usmjeravaju ka svojim elektronskim uređajima (mobilnim telefonima, smart telefonima ili tabletima).
Ovakvo ponašanje je sve češće uzrok nesreća. Mnogi gradovi u tom pogledu već provode kampanje "Pazi na crvenu liniju!"
Jedna aktuelna studija šest evropskih gradova pokazuje da većini pješaka pažnju oduzimaju njihovi smart telefoni. Tokom hodanja oni čitaju poruke, šalju komentare, posmatraju dešavanje na facebooku, itd…Ko gleda u mobitel, ne gleda ni lijevo ni desno. A ko usput telefonira, uopšte ne primjećuje šta se oko njega dešava, i na kraju krajeva, ne pazi šta će se sa njim desiti.
Amsterdam, Paris, Brussel, Berlin, Rim i Stockholm bili su gradovi u kojima je prethodnih dana vršeno posmatranje čak 14 hiljada pješaka, pogotovo na raskršćima sa gustim saobraćajem, na tramvajskim stanicama. Primjećeno je da čak 17 procenata, dakle svaki peti pješak, tokom prelaska preko ulice gleda u njegov mobitel.
Eksperti govore o „Generaciji - Glava dole“. Tu posebno spadaju mladi. Većina tokom hodanja tipka poruke, mnogi telefoniraju, a neki to rade istovremeno. Vrlo često nose slušalice i slušaju muziku. Naravno, na taj našin ne mogu čuti buku u saobraćaju niti upozorenja truba automobila, ili zvona bicikla. Također je primjećeno da po nekoliko mladih istovremeno gledaju u smartfon jednog od njih, i to baš prilikom prelaska ulice. Čak je došlo do sudara jedne ovakve čitave grupe sa jednim biciklistom.
Ako se tokom vožnje automobilom, ili na biciklu, telefonira, pa pri tom vozač bude otkriven, u večini evropskih zemalja vozač automobila plaća kaznu od 60 eura, a biciklista 25 eura. Zabrane telefoniranje pješacima još nema. Iako i to može biti vrlo opasno po život.
Da bi se smanjio broj udesa, prilikom prelaska ulica na semaforu, gradovi Keln i Augsburg već testiraju semafore na tlu. To su crvene lampa, ugrađene u trotoar, na nekoliko tramvajskih stanica. One blinkaju crvenom bojom, ako se približava tramvaj. Ako pješak prilikom prelaska ulice gleda u njegov mobitel, crveno svijetlo mu se nalazi u vidokrugu i daje mu upozorenje.
U Kelnu već postoje tri ovakva semafora na tlu, a priprema ih se još nekoliko. Da li će ovi semafori na tlu nešto pomoći, pokazaće se na kraju test faze na kraju ljeta. Od toga će zavisiti da li će se i na drugim mjestima ugraditi ovakvi semafori.
Prošle godine, samo u gradu Kelnu, od ovakvih nesreća je poginulo 5 pješaka, prelazeći preko ulice na crveno. Saobraćajni stučnjaci već imaju saznanja da su mnogi udesi izazvani nepažnom pješaka, a često je pri tome njihovu pažnju odvukao mobitel. Naravno, niko nikome ne brani da koristi mobitel dok sjedi na klupi u parku, tramvaju ili autobusu, ili dok čeka u redu na kasi, u samoposluzi.
Ali, ako je ikako moguće, dok se hoda, bilo bi najbolje mobitel ostaviti u džepu.

(izvor:ksta)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen