Montag, 30. Mai 2016

Dan bijelih traka - 31. maj

Sjećanje na stradanje u Prijedoru - Podjela bijelih traka na Musali, Skok sa Starog mosta

31. maj

UG „Sinovi Mahale“ Mostar, UG „Brankovac“ Mostar, UG Nova snaga “ Mostar, UG „Zalik“ Mostar i Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar u cilju obilježavanja Dana bijelih traka i u znak sjećanja na stradanja u Prijedoru, organizuju sutra od 10 sati podjelu bijelih traka na Trgu Musala. U 12 sati planiran je i simboličan skok sa Staroga mosta člana Kluba skakača u vodu „Mostari“.
Simbolika bijelih traka dolazi iz 31.maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor. U Prijedoru je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece.
„Pozivamo Vas da dođete po svoju bijelu traku i na taj način odate počast nastradalim Prijedorčanima i obilježite 31. maj – Dan bijelih traka“, navodi se u pozivu organizatora.
(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen