Donnerstag, 26. Mai 2016

Rottweil: Grad koji prerasta sam sebe






Kao jedna ogromna svijeća, kada bude završen, uzdizaće se test-toranj iznad idiličnog mjesta Rottweil, u Njemačkoj.
U tornju će firma Tyssan-Krupp testirati liftove velikih brzina, za visoke nebodere. Na slikama je kompjuterska animacija tornja, koji će biti visok 246 metara. Na vrhu tornja predviđena je izgradnja platforme za razgledanje, i biće najviša platforma te vrste u Njemačkoj. Istovremeno, u blizini ovog mjesta planira se gradnja najvećeg visećeg mosta na svijetu.
Rottweil je mjesto u Njemačkoj, po kome je jedna čuvena vrsta pasa rotweiler dobila ime. To je jedna duga i ponosna istorija ovog mjesta, koje još uvijek održava svoj izgled iz srednjeg vijeka, sa svojih oko 25 hiljada stanovnika. Mnogim stanovnicima sada nije jasno, šta se to odjednom dešava sa njihovim veoma mirnim mjestom, jedan korak naprijed, ili početak rasprodaje mira i tišine. Ovdje se već duže vrijeme vodi diskusija oko jednog pješačkog visećeg mosta, preko doline kojom teče rijeka Neckar, koji bi trebao da bude dug 850 metara, i visok oko 40 metara, a prelazak preko njega će se naplaćivati. Gradske vlasti su u svojim planovima već otišle toliko daleko i uskoro se očekuje izdavanje dozvole za gradnju ovog mosta.
Naravno, u toku je i nastavak priče oko izgradnje visokog tornja, u kome će poznati proizvođač liftova Tyssen-Krupp vršiti testiranja brzih liftova za nebodere širom svijeta.
Stanovnici Rottweila se upravo navikavaju na nešto tako visoko u njihovom okruženju, jer će se nakon završetka izgradnje, koja je predviđena za 2017. godinu, na vrhu tornja naći najviša platforma za razgledanje u čitavoj Njemačkoj. Viseći most bi direktno povezivao toranj sa istorijskim starim gradom, a predviđa se da će se tim putem kretati najmanje sto hiljada turista godišnje. Tako se barem nadaju gradski oci.
Rottweil se, inače, nalazi u jugozapadnom dijelu Njemačke, u blizini Bodenskog jezera, i otprilike na pola puta između Zuricha i fabrike liftova u Stuttgartu, gdje toranj nije dobio dozvolu za gradnju zbog blizine aerodroma.
Kako će se stvari dalje razvijati, vrti se i dalje između planova i diskusija. Koliko će nakon završetka izgradnje oba ova objekta gradić krenuti putem uspona i razvoja, niko tačno ne zna. Mnogi stanovnici i pored svega što bi trebalo biti bolje, stoje na stanovištu da je šarm grada važniji od bilo kojeg broja turista.
(izvot:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen