Mittwoch, 11. Mai 2016

Sudbine: Gledanje poželjno

pr aimee mulins
Aimee Mulins: Ako na internetu želimo istražiti detalje pod njenim imenom, preplaviće nas bujica informacija, fotografija i linkova. Pojavljuje se čak i kao naga ljepotica, ali samo za potrebe naučnih istraživanja.
Aimee Mulins (39), Amerikanka, najuspješnija atletičarka u disciplinama sprint i skok u dalj. Veoma uspješna glumica. Ona je, prije svega ,jedna izuzetna žena, mnogostruko nadarena, a u nekim pogledima, čak i perfektna. Nekom nepripremljenom staće dah, kad primijeti da se njene noge završavaju ispod koljena. Noge su joj amputirane još dok je bila dijete. Od tada, Amiee trči na protezama.
Koliko je Aimee savršena? Ili, da li je ona, ipak, prije svega invalid? Ili to oboje?
Od 2000. godine ova, atletski istrenirana žena, ne silazi sa naslovnih strana časopisa, i sa modnih pista. Odnedavno, dizajneri za proteze, grade vizualno upadljive modele proteza, koje su ponekad iznutra osvjetljene.
Šta sve to znači? Neki naučnici čak su slobodni ustvrditi da se čovjek malo po malo, sve više transformiše u jednu mašinu, nakon ugradnje vještačkih zuba, implantata za grudi, zalistaka za srce i svih vrsta zglobova. Uz to su u razvoju i metode za pristup ljudskom mozgu. Da li će na kraju i naše vlastito ja nalaziti na jednom „hard disku”. Ili, da se upitamo na drugu način: Hoćemo li i sami uskoro postati Cyborgi?
Da se vratimo lijepoj Aimee. Uspješna, lijepa, sretna. Jedna žena koja je drugačija i koja zbog toga nema nikakvog problema.
Zato: Pogledajte još jednom.
(izvor:diezeit)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen