Sonntag, 15. Mai 2016

Iz životinjskig svijeta: Spašavanje kralja džungle




Prvi put nakon dugog niza godina, broj tigrova koji žive slobodno u prirodi je povećan. Divlji lov i dalje je najveća opasnost za ove životinje.
Sedam hiljada tigrova živi na farmama za tigrove širom svijeta, kojih je najviše u Kini. U Tajlandu ih živi oko 950, dok ih u kraljevstvu ovih životinja Kanchanaburiju živi oko 170. Na ovim farmama, tigrovi žive u uslovima koji su jednaki onim u slobodnoj prirodi.
Ono što se posebno u ovoj priči naznačava je jedan lukrativni posao, posebno lovokradicama, koji ubijaju tigrove i za skupe pare prodaju njihove organe, kožu i zube na crnom tržištu.
U većem dijelu Kine ostacima od tigra se daje magična moć. Neki kupci daju ogroman novac za malu flašu „vina od tigrovih kostiju”. Kina je već odavno zabranila takvu vrstu trgovine, ali, nažalost, ostalo je odobrenje za trgovinu tigrovom kožom u „dekorativne svrhe”.
„Postavlja se pitanje, kako objasniti istovremeno zabranu prodaju proizvoda od tigra, a da se, u isto vrijeme, dozvoljava trgovina kožom”, stoji u rezoluciji dvadeset organizacija za zaštitu životinja.
I pored svega, na konferenciji o zaštiti životinja je iznesen podatak da širom svijeta u slobodnom prostoru živi nešto više od 100 hiljada tigrova, a taj broj je prvi put premašen u zadnjih sto godina. Istovremeno, raste broj tigrova i u zaštićenim zonama, iako se smatra da su zone na području Azije najveća opasnost za ovu vrstu životinja.
(izvor:derwesten)
Smail Špago
(Novasloboda.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen