Samstag, 4. Dezember 2021

Velika seoba











Velika seoba životinja je jedan prirodni spektakl i vrlo bitna stvar za eko sistem nacionalnog parka Serengeti u Keniji.


Više od 1,3 miliona gnua kreću se svake godine kroz Serengeti. Ovaj spektakl nije samo pogled koji ostavlja bez daha, nego i važna stvar za životne tokove čitavog života u istočnoj Africi.

Kretanje gnua svake godine pratevbrojni fotoreporteri, kao i hiljade turista, a stručnjaci govore o ličnim, naučnim, ekološkim i kulturnim izazovima u čitavom regionu, čijoj osjetljivoj strukturi prijeti gubitak ravnoteže.

Serengeti i njegov životinjski svijet su za kenijske naučnike “Simboli ponosa”. Ipak, mnogo toga bi uskoro moglo biti nepovratno izgubljeno.


Gnui galopiraju u potrazi za vodom i svježom travom preko nasipa rijeke Mara. Oni se u toku godine kreću iza regionalnih kišnih padavina. Stado se kreće u smjeru kazaljke na satu od Tanzanije prema Keniji i ponovo nazad. To je najveća seoba životinja u čitavom svijetu.

Prije nego što krenu u seobu, svakog februara se sakupljaju zajedno sa velikim stadom zebri u stepskom području sa kratkim raslinjem, na južnoj granici Serengeti Nacionalnog parka u Tanzaniji, gdje se napasaju i dobijaju njihove mlade. Svake godine se ovdje rađa preko pola miliona mladih.

Ovakvo kretanje na visoravnima istočne Afrike odvija se više hiljada godina. U svom kretanju, stada nemaju nikakvog vođu, a u orjentaciji im pomažu lokalni putevi. Oni ustvari imaju neku vrstu kolketivnog pamćenja na prethodne rute. Pri tome se okupljaju u ogromna stada, okruženi manjim grupama, koje se odvajaju u potrazi za travnjacima.

Tjerani glađu i praiskonskim i nagona za kretanjem naprijed, trče rog uz rog, papak uz papak. Njihova muskulatura je sposobna za to, a mogu se kretati i do pet dana bez vode. Ako po mirisu osjete lava ili geparda u blizini, stado se za tren oka rastrčati uokolo.

(NatGeo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen