Mittwoch, 1. Dezember 2021

Misterija jednog glasa

 






Tri godine nakon smrti Arethe Franklin, na ekrane dolazi život "Kraljice soula". Pjevačica je za tu ulogu željela Jennifer Hudson - Frenklin i Hudson bili su godinama bile prijateljice. A dobitnica Oskara je mnoge natjerala da se najeze dok gledaju film “Respect”. Donijeti životnu priču Arete Frenklin na verodostojan i zadivljujući način na filmski ekran, usko je povezana sa izborom glumačke postave u filmu.

Godine 2004. tada potpuno nepoznata Hudsonova ušla je u talent show “American Idol” svojom interpretacijom hita Arete Franklin “Share Your Love With Me”. Malo kasnije, mladoj pjevačici je dozvoljeno da otvori koncert za Arete Franklin.

Godine 2006. uslijedio je njen proboj sa filmskim mjuziklom "Dreamgirls". "Dugo smo razgovarale o njenom životu", rekla je Hudson u intervjuu. "Ona mi je bila spasitelj i na mnogo načina moj savjetnik", rekla je Oskarovka, koja je i sama morala da prebrodi mnoge udarce sudbine.

2008. godine njena majka, brat i mladi bratić ubijeni su u Čikagu. Hudson vidi i neke druge lične paralele, kao što je njeno vjerovanje i ljubav prema gospel muzici.

"Respect" počinje 1952. godine u Detroitu. Mala Aretha (glumi je Skye Dakota Turner), pod nadimkom "Ree", pjeva moćnim glasom u kući svog oca (Forest Whitaker). Karizmatični propovjednik i aktivista pozvao je goste zabave kao što su Dinah Washington, Ella Fitzgerald i Duke Ellington. Aretha je praktično rođena sa muzikom, a njena majka je takođe bila nadarena pijanistkinja i pjevačica. Ali "demoni" koji su pratili Franklin dugo vremena, ponovo se pojavljuju. Raskinuti brak roditelja, smrt njene majke malo prije Aretinog desetog rođendana, njena prva trudnoća sa dvanaest godina, drugo dijete sa 14 godina. Bolan privatni život držao je Aretu zatvorenom kroz cijeli život.

Respect” se samo marginalno dotiče tragičnih iskustava njenog djetinjstva i mladosti. Režiserka Liesl Tomi daje više prostora komplikovanoj vezi sa strogim ocem i prvom braku sa njenim menadžerom Tedom Vajtom (Marlon Wayans), koji je obilježen zlostavljanjem. Film također prikazuje nevjerovatnu karijeru "Kraljice soula", od njenih početaka u crkvenom horu do globalno proslavljene superzvijezde, od njene moći kao aktivistice za građanska prava do višestruke dobitnice Grammyja.

Kao Aretha za klavirom i mikrofonom, Jennifer Hudson osigurava mnoge trenutke uživanja. Tu su trijumfalni nastupi u njujorškom Madison Square Gardenu ili u Parizu, ali i noćni Jam Session sa njenim sestrama, kada je prearanžirala naslovnu pesmu "Respect" Otisa Redinga. Ova pjesma postaje himna pokreta za ženska i građanska prava. Uzbudljiva je i studijska scena sa grupom bijelih muzičara u Alabami. Nakon prvobitne pristrasnosti pri snimanju "I Never Loved A Man", pjevačica prerasta samu sebe i za sobom povlači studijske muzičare.

Pjevačica Mary J. Blige ima malu, ali upečatljivu pojavu u ulozi blues ikone Dinah Washington. U jednom klubu Washington upoznaje mladu Franklin, koja je u ovom trenutku još uvijek bez hita i sumnja u svoju karijeru. "Dušo, pronađi pjesme koje te pokreću", savjetovala ju je Washington. "Ako to ne učiniš, nećeš otići daleko."

Legendarno pojavljivanje Arete Frenklin 1972. godine sa pjesmom "Amazing Grace" u baptističkoj crkvi u Los Angelesu vrhunac je biografskog filma.

Njen glas je neponovljiv, ali je Hudson pronašla pristup legendi, kako bi odgovorila njenom glasu.

(express)

Prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen