Samstag, 4. Dezember 2021

Mostar Kultur Punkt...

 






...osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

U Mostaru je ove sedmice počeo konceptualni program “Mostar Kultur Punkt”, koji Udruženje Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, sprovodi uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.ba, koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

“Za čitav ovaj konceptualni program poslužili smo se primjerom Berlina, imajući u vidu da je period neposredno prije i nakon pada Berlinskog zida bio krucijalan u stvaranju street art kulture”, rekla je Maja Rubinić, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar.

Realizacija aktivnosti koje su planirane u sklopu ovog programa počela je na Mural Punktu u Zagrebačkoj ulici, gdje lokalne umjetnice i organizatorice Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar, Iris Ivković i Karla Ćosić, sa sarajevskim umjetnikom Benjaminom Čengićem oslikavaju mural. Ovo je njihov prvi samostalni mural ovako velikih dimenzija, te im je Benjamin velika podrška. Prve reakcije su izuzetno pozitivne, a susjedi već smišljaju potencijalne buduće aktivnosti koje bi uljepšale ovaj dio grada.

U isto vrijeme, na KulturStadt Punktu u Srednjoj školi likovnih umjetnosti „Gabrijel Jurkić“# Mostar učenici i učenice profesora Darija Pehara imali su priliku da slušaju predavanje o uličnoj umjetnosti renomirane umjetnice Jane Danilović. Prisutni su se upoznali sa osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati. Narednih dana, učesnici i učesnice radionice će sa profesorom Peharom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na vlastitim umjetničkim djelima, koja će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela njemačke street art scene. Nakon završetka svojih radova, učesnici će ih aplicirati u javnom prostoru.

Tokom , zainteresovani će imati priliku da u subotu,  4. decembra posjete Musik Punkt u Klubu 27 u MC Pavarotti sa početkom u 20,30 sati. Gostovaće DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena, koji će sve prisutne provesti kroz muzičko istorijsko putovanje elektronske muzike i time doprinijeti osnaživanju elektronske muzičke scene i umreživanju lokalnih DJ-eva.

Jedan od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene, Frenkie aka LACK, gostovaće na Graffiti Punktu u nedelju, 5. decembra u OKC Abrašević sa početkom u 20 sati. Slušaće se “Priče sa zidova”. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa grafiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima sa kojima se suočava i koje prevazilazi. Razgovor će voditi Sabina Maslo, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i jedna od osnivačica Street Arts Festivala Mostar.

Foto: Antonio Radić

(NovaSloboda.ba)


KulturStadt Punkt je takođe u pogonu!

U saradnji sa Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, Mostar održana je radionica o uličnoj umjetnosti. Renomirana umjetnica Jana Danilovic je učesnike radionice upoznala sa osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati.

Narednih dana, učesnici i učesnice radionice će sa profesorom Peharom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na vlastitim umjetničkim djelima koja će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela njemačke street art scene. Nakon završetka svojih radova, učesnici će ih aplicirati u javnom prostoru i time doprinijeti streetart sceni u Mostaru.


Mural Punkt je aktivan!

Prošetajte do Zagrebačke ulice da uhvatite na djelu naše umjetnice Iris i Karlu, ujedno i organizatorice festivala, koje prvi put oslikavaju ovako velik mural uz ogromnu podršku poznatog streetart umjetnika Benjamina Čengića.

Pogledajte kakva je atmosfera na skelama Mural Punkta.

Antonio Radić - Grob

Supported by: Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina

(Street Arts Festival Mostar)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen