Samstag, 11. Dezember 2021

GV Grada Mostara donijelo odluku o brisanju mHE sa Bunskih kanala

 









Bunski kanali, fotografije, internet, arhiva

Bunski kanali, 1905. godine, arhiva

Ekološko udruženje “Majski cvijet” pozdravilo je odluku Gradskog vijeća Mostara o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

“Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće Grada Mostara konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku o brisanju mHE s lokaliteta Bunskih kanala – spomenika prirode. Mi smo tokom ove dugogodišnje borbe dokazali da smo bili upravu i da je učinjen niz nezakonitosti te da na ovom lokalitetu nije dozvoljena gradnja mHE. Očekujemo da ovaj zaključak Gradskog vijeća primijene i Vijeće za Prostorni plan, kao i Odjel za urbanizam, te Zavod za planiranje Grada Mostara prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, te da se u novom prostornom planu neće naći mHE Buna 1 i 2”, saopšteno je iz udruženja “Majski cvijet”.

Iz tog udruženja podsjećaju da je Vijeću za Prostorni plan, Gradskom vijeću i kabinetu gradonačelnika Mostara upućen zahtjev da se iz postojećeg Prostornog plana izbrišu mHE Buna 1 i 2, te da se novi prostorni plan usvoji u redovnoj proceduri, što podrazumijeva organizovanje široke javne rasprave nakon što bude usvojen nacrt prostornog plana, koji je trenutno u pripremi.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen