Donnerstag, 30. April 2020

Junak korona krize: Britanci slave kapetana Tom Moorea






Britanski ratni veteran Tom Moore (99) iz Keighleyja u Yorkshireu, uspio je prikupiti više od 26 miliona funti (30 milijuna eura) za Nacionalnu zdravstvenu službu NHS, a to je učinio hodajući krugove po svom vrtu.
Nije to jednostavan zadatak za odlučnog Toma Moorea, obzirom da ima 99 godina, a prije nekoliko godina operisao je slomljeni kuk i kreće se samo uz pomoć hodaljke.
U početku je planirao prikupiti samo 1.000 funti. Ali, nakon što je 8. aprila pokrenuo kampanju i u prva 24 sata prikupio nevjerojatnih 70.000 funti odlučio je produžiti akciju. Do nedelje 19. aprila cifra je dostigla nevjerovatnih 26 miliona funti, ili gotovo 30 miliona eura.
“Gotovo nevjerovatno? Ali kad samo pomislite za koga ide ovaj novac, onda mislim da naši zdravstveni radnici zaslužuju svaki ovaj euro”, rekao je vitalni Moore.
On dnevno okrene 10 krugova u svom vrtu uz pomoć hodaljke, a nada se da će tako okrenuti 100 krugova do svoga rođendana, 30. aprila. Prema riječima njegove kćerke Hannah, vrlo je vjerovatno da će postići svoj cilj.
Moore je bio vojnik u Drugom svjetskom ratu, a nakon što je prošao oficirsku obuku 1940. godine, i službe u Indiji i na Sumatri, vratio se u domovinu. Počeo je raditi kao instruktor u školi za oklopna borbena vozila u Bovingtonu.
“Medicinske sestre i lijekari su sada naša vojska i rade odličan posao”, rekao je.
Tom Moore osjeća duboko poštovanje prema NHS-u, jer je njegova supruga nekoliko godina bolovala, prije nego što je umrla 2006. godine. On je imao rak kože i operisan mu je kuk.
Veteranova kćerka Hannah Ingram-Moore ističe da je njezin otac bio oduševljen kada je prikupio prvi milion, te da je to u njemu podstaklo odlučnost da nastavi hodati.
On je tipični stanovnik Yorkshirea, vrlo je ponosan i disciplinovan. Oduvijek smo znali da je on dragulj od čovjeka, ali nismo imali pojma da će njegova priča zarobiti srca nacije.
“Htjeli smo s ljudima podijeliti malo pozitive i ispričati šta on radi, ali ni u najluđim snovima se nismo ovome nadali”, poručila je Hannah.
Sav novac koji Moore prikupi bit će doniran zakladi NHS Charities Together kako bi se nabavili paketi za sestre i liječnike, te opremili centri za opuštanje, kao i eletronski uređaji za pacijente kako bi mogli komnicirati sa svojim porodicama u izolaciji,
Još jedan ratni veteran Harry Billinge MBE (94) također je ponudio svoju podršku. “Jako sam sretan zbog tebe, samo nastavi, radiš odličan posao”.
Mooreova kćerka Hannah govorila je i o 100. rođendanu svoga oca. Planirala je prirediti nezaboravnu proslavu, pozvali su 100 gostiju, ali zbog epidemije koronavirusa to nije moguće, pa su morali sve otkazati.
Tom Moore je zbog svoje plemenite akcije oduševio mnoge, a postao je i uzor djeci koja su za njega počela izrađivati rođendanske čestitke. Na društvenim mrežama se objavljuju pod hashtagom #makeacardfortom.
(express)
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen