Počela je sezona berbe šparoga u
Njemačkoj. Zbog korona virusa onemogućen je dolazak velikog broja
sezonskih radnika iz zemalja istočne Evrope. Na slici se vide
studenti na praktičnom seminaru, na imanju uzgajivačaTrimborna iz
Lohmara, istočno od Kelna. Što će ovdje naučiti: pravilan ubod i
pravilno vađenje sazrele šparoge. Prvo će se ovim zabaviti samo
sat ili dva dnevno, jer, kako kaže Trimborn, berba šparoga je
maraton.
Samo strpljenja, a vrlo brzo će se
savijati i do šest sati dnevno, ubadajući u zemlju i vadeći
šparoge.
A usput će dobro i pocrniti, uz
napomenu, da ne zaborave ponijeti kremu za sunčanje!
Njihov rad je dobrodošao, a njemačkoj
poljoprivredi trenutno nedostaje više od 200 hiljada radnika samo za
ovu berbu.
Ovaj angažman studenata je već dobio
lijepo ime: hypster šparoga.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen