Samstag, 12. August 2017

Željeznička pruga u bašči







Uwe Müller (58) iz Bietigheim-Bissingena kod Stuttgarta u Njemačkoj, s pravom može biti ponosan na njegovu željezničku prugu dugu 200 metara, sa 90 vagona u njegovoj bašči. Prugu je izgradio po uzoru na stvarnu trasu pruge u Švajcarskoj, kroz dolinu Rajne i St. Moritza, pa sve do italijanske Švajcarske.
Inžinjer po struci, na ovoj pruzi je izgradio i dvije željezničke stanice. A kako kaže, još nije potpuno gotova, a radi na njenom završetku. Nedostaju mu još neki signali i nekoliko stubova osvjetljenja.
Sam je izradio 5 od ukupno 28 lokomotiva, kao i 30 od ukupno 90 vagona, koje ima u voznom parku.
Pruga je smještena na jednoj uzbrdici iznad njegove kuća i zauzima ukupno 200 kvadratnih metara voćnjaka. Sve je izrađeno u razmjeri 1:22,5.  Za izradu postolja trase, za mostove i pripadajuće objekte, utrošio je oko dva kubika betona.
Na pitanje zašto se odlučio na ovo, kaže: “Moja bašča iza kuće je strma i ima visinsku razliku od 14 metara. U razmjeri, strmina kao u Alpama”.
Uz to dodaje kako je do sada u ovo uložio vrijednost jednog skupocjenog automobila, od oko 60 hiljada eura.
Željeznicom se najčešće bavi tokom vikenda, a kako kaže, tada ponovo postaje malo dijete. A kada mu u posjetu dođe unuka od dvije godine, kaže, kako je ona toliko oduševljena vozovima u dedinoj bašči, čako toliko, da joj i sam deda vrlo brzo postane jedna sporedna stvar.
(izvor:swr)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen