Freitag, 28. August 2015

Pčele sa ruksakom


Kako bi istražili razloge izumiranja pčela, jedan internacionalni tim naučnika je oko 10 hiljada pčela iz raznih zemalja opremio sa osjetljivim senzorima.
High-tech uređaj na leđima insekata teži samo 5,4 miligrama, što, prema navodima istraživača, odgovara samo jednoj trećinu tereta koga medne pčele nose u vidu polena, sakupljajući ga, leteći od cvijeta do cvijeta. Senzori registruju, između ostalog, koliko daleko pčele lete od košnice, kojim putem se vraćaju. Podaci sa senzora se šalju na prijemnik smješten u matičnoj košnici. Ovom tehnikom, istraživači žele analizirati uticaj stresnih faktora, načinu leta insekata, i kako u vezi sa tim obavljaju njihov zadatak oprašivanja biljaka.
Negativni uticaji, koji su razlozi izumiranja pčela, biće prodiskutovani, a to su, između ostalih, bolesti, pesticidi, zagađenje zraka i vode, kao i jednoobrazna ponuda hrane, u skladu sa sadnjom monokultura na ogromnim površinama zemljišta.
Istraživači pčela pretpostavljaju da je razlog dramatičnom smanjenju broja pčela na čitavom svijetu kombinacija ovih različitih faktora.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen