Sonntag, 3. Mai 2015

Neobičan put oko svijeta





Njemica Heidi Hetzer (77), iz Berlina, odlučila se u poznim godinama na put oko svijeta. Ništa neobično, da nije odlučila da svijet obiđe autom, oldtajmerom starim 85 godina.
I kad su na početku njenog putovanja svi pomislili da neće stići daleko, prvo zbog njenih godina, a drugo zbog godina starosti automobila, evo nakon mjeseci putovanja, ona se javlja čak sa Novog Zelanda. Kaže, na putu joj probleme prave motoristi, mehaničari, ali i neki ljudi. Najviše vremena provodi ispod haube motora njenog auta, popravljajući kvarove na motoru. Ponekad auto vuče dobro, ponekad danima nema nikakvog kvara, a ponekad se pokvari ponovo, nakon nekoliko kilometara. Sve ovo liči na scene iz starih filmova, sa naslovima tipa „či-či, bum-bum”. Po njenom planu, na Novom Zelandu je trebala biti u ljeto po lokalnom vremenu, međutim, već kasni skoro dva mjeseca, jer se putovanje rasteglo, što zbog auta, što malo dužih usputnih pauza.
Na put je krenula u julu 2014. godine ispod Brandenburške kapije u Berlinu, u pravcu istoka. Do sada je posjetila dvadeset različitih auto radionica, a samo kroz Tursku je prošla bez posjeta automehaničarima. Putovanje je nastavila kroz Azerbejdžan, Uzbekistan, Kinu i Singapur. Automobil je marke Hudson Great Eight, godina proizvodnje 1930. Heidi za auto ovo kaže: „Isto je ko i stariji čovjek, moram uvijek paziti da negdje nešto ne curi”.
Do sada je prešla 30 hiljada kilometara. Između ostalog, u Australiji je motor njenog auta morao biti zamijenjen, jer stari nije mogao voziti brže od 20 km/h. Međutim, Heidi je u Berlinu imala kompletiran rezervni motor od Hudsona i poručila da joj ga pošalju. Pošiljka se odužila i novi motor je u Melburn stigao za dvije nedelje. A onda problemi sa ukrcavanjem na brodove, kako bi savladala morske razdaljine. Mnogi nisu htjeli primiti na brod njeno auto, a i papirologija je često bivala protiv toga.
Do avgusta 2012. godine Heidi Hetzer je vodila jedan salon automobila u Berlinu, a onda je otišla u penziju. Naravno, kako je čitav život samo radila, donijela je odluku da nakon odlaska u penziju napravi nešto drugačije. Htjela je napraviti isto kao što je nakada napravila Clarenoe Stinnes, žena koja je obišla svijet istim ovakvim autom između 1927. i 1929. godine. Doduše, Clarenore je vozila auto marke Adler, ali Heidi nije pronašla model toga automobila, koji je još bio u dobrom stanju, pa se odlučila za Hudson. Osim toga, Heidi je izmijenila rutu, nešto zbog bezbjedonosnih razloga, ali i zbog administracije, jer joj, na primer, Japan nije dodijelio dozvolu da ovim autom vozi japanskim drumovima. Tako je ona napravila vlastitu rutu oko svijeta, kroz druge zemlje. Na put je krenula sa dva suvozača, ali ih je nakon određenog vremena poslala kući, jer nisu bili dorasli visini zadatka. Usput je primila nova dva suvozača, ali je i njih vrlo brzo zadesila sudbina prethodna dva. Ovdje treba napomenuti da je u ranoj mladosti Heidi radila u automehaničarskoj radionici njenih roditelja, da joj ključ i šarafciger nisu nepoznanica. Kasnije je naslijedila njihovu radionicu, koja je vremenom prerasla u veliki salon automobila.
I pored toga što joj njena materijalna situacija dozvoljavala da na put oko svijeta krene najmodernijim prvoznim sredstvima, da spava u najskupljim hotelima, Heidi se usput odlučuje za noćenja u skromnim smještajima, ostvarujući konatkte sa običnim ljudima. Kroz Kinu je imala problem, jer tamo nema žena za volanom u njenim godinama. Stoga je kroz Kinu dodala gas i prešla je u najbržem mogućem vremenu.
U Rusiji je imala probleme sa motoristima, kojima je ispred nosa uzela sobu u jednom pansionu. Tokom noći, oni su se napili, a ona je u sred noći krenula dalje, vidjevši da bi moglo biti belaja. U Laosu joj je jedan lokalni lopov pokušao oteti ručnu tašnu, ali mu je u ruci ostao samo kaiš od tašne. Jedino „oružje” koje ima uza se je jedna bezbol palica. Srećom, do sada je nije morala upotrebljavati.
I pored emocija, kad priča o kući, o djeci i pet unuka, uporna je i nastavlja dalje.
Kako će i kuda će dalje? Kuda je točkovi vode!
Sa Novog Zelanda planira prvo brodom u Sjevernu Ameriku, napraviti krug po SAD, a onda prema jugu, u Južnu Ameriku. Odatle planira brodom na jug Afrike, a onda ka sjeveru, prema Evropi.
Krug se mora zatvoriti. Poželimo joj to i ostvari.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen