Samstag, 2. Mai 2015

Andaluzija: „Kraljevski put“ za narod







Caminito del Rey u Andaluziji, Španija, što u prevodu znači „kraljevski put”, smatrao se donedavno najopasnijom pješačkom stazom na svijetu. Sada je obnovljen i nudi veliko uzbuđenje, uz prekrasan pogled na krajolik u ponoru. A pri tome se posjetioci stalno pitaju: zbog čega je neko nekada ovako nešto gradio?
Obnovljeni put, sa zaštitnom ogradom, napravljen samo nekoliko metara iznad starog puta Camenito del Rey, uzduž strme, kamenite litice. Ljudi koji imaju strah od visine, ili vrtoglavicu, da bi, ipak, priuštili ovaj pogled, radije kreću vozom.
Caminito del Rey, nazvan od davnina „kraljevski put”, povezuje dva rezervoara za vodu u južnoj Španiji. To mu je glavni zadatak. Pri tome, prolazi krajolikom spektakularnog kanjona Garganta del Choro na visini oko 200 metara, po vertikalnoj stijeni, a na pojedinim mjestima nije širok više od deset metara. Caminito, u stvari, i ni nije neki put, on je, prije svega, jedna kilometrima duga galerija, učvršćena na stijeni, kao staza za penjače. Doduše, ovdje se niko ne mora penjati uza stijenu, jer je „kraljevski put” jedan demokratski put za svakoga, sa držačima na ogradi sa strane. Ali, bez obzira na to, svako ko krene na ovaj put, mora sam sa sobom rasčistiti da to hoće i može. I nakon rekonstrukcije, ovaj put je jedno višesatno uzbuđenje, koje prilikom svakog pogleda u dubinu kanjona stvara onaj poznati osjećaj u dnu stomaka.
Danas je Caminito jedna turistička atrakcija, rasprodata sedmicama unaprijed, jer u toku jednevnog obilaska na putu se može nalaziti samo 600 posjetilaca. Jedan most, koji se mora preći tokom hodanja, zastrašujući je vrhunac ovog puta. A iznad njega, istovremeno, prelijeću bjeloglavi orlovi.
Caminito del Rey nalazi se oko sat vožnje autom od Malage, u blizini mjesta El Choro. Između mjesta El Choro i susjednog mjesta Ardales saobraćaju lokalni turistički vozovi. Posjetiocima se nudi smještaj u hotelu, koji se nalazi iznad jednog od rezervoara, na stijeni iznad ovog puta.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen