Mittwoch, 6. Mai 2015

Mostar iz 1912. godine, u koloru, na fotografijama Alberta Kahna





Čudnovato je kad se jedna od najbogatijih osoba Evrope onog doba, odluči poći na avanturistički put u svijet. Ipak je to 1910.ih učinio jedan Francuz, inače porijeklom Jevrej iz Alsace-a, Albert Kahn (3. 3. 1860. – 14. 11. 1940.), a bio je i jedan od pionira fotografije u boji.
U dobu od dvadeset godina, seli se u Pariz, gdje radi kao bankar, a kasnije studira književnost i pravo. Godine 1892 postaje. direktor banke i suvlasnik poznate Banke Goudchaux. Za života postaje poznati dobrotvor te upoznaje brojne poznate osobe onoga vremena – Alberta Einsteina, Austen Chamberlain, Puala Valeryja, Auguste Rodina i druge.
Od 1908. do 1930. godine je utemeljio i razvio poznatu filmsku arhivu „Le Archives de la Planete” (Arhiva planete). Ogroman dio svog imetka trošio je u rad tada najvećeg etnološko-fotografskog projekta. Ona obuhvata preko 100 sati dokumentarnog filma i preko 72.000 fotografija iz cijelog svijeta. Uz pomoć mnogih drugih fotografa, putovao je svijetom i slikao ljude, gradove, krajolike i znamenitosti. Posjetio je preko 50 država, a među inima i našu Bosnu i Hercegovinu.
Nije poznato da je prije njega bilo ko radio fotografije u boji. Doduše bilo je mnogih fotografa koji su svoje radove nastale u crno-bijeloj tehnici kasnije retuširali, ali nije poznato da je neko prije njega slikao našu domovinu u boji.
Iz perioda 1912. godine nastaje i poznata serija slika osoba i predjela našeg Mostara i njegove okoline. Pa evo ponekih, uz još jednom napomenu da nisu retuširane nego su originali snimljeni u boji.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen