Donnerstag, 7. Mai 2015

Neobičan put na Nordkap





Deda Winnie, Winifried Langner (79), odlučio je ovo ljeto provesti na putu do Nordkapa i nazad. Ni manje ni više nego 7.800 kilometara.
Ništa posebno neobično, da nije odlučio da na taj put krene vozeći svoj traktor, za koga je zakačio prikolicu. Planirao je da na putu ostane pet mjeseci, u vremenu kad je u ovom dijelu zemljine polulopte prilično lijepo vrijeme. Traktor kojim je krenuo na put marke je Deutz d 15, godina proizvodnje 1984, snage 14 KS, ili 10,3 kW, ima jedan cilindar zapremine 850 kubika. Maksimalna brizina koju razvija je 18 km/h, a potrošnja 5 litara dizela na 100 kilometara.
Na put je krenuo 1. maja iz njegovog mjesta Lauenförde, u blizini Hanovera, a ispratilo ga je oko 200 komšija, među kojima je bio i gradonačelnik mjesta, koje ima 2.400 stanovnika. Dedi i traktoru, koje u duetu nazivaju „Deutz-Willi“, poželjeli su sretan put i uspješan povratak do jeseni.
Ovo nije prvi put da deda Winnie ide sa svojim traktorom na tako daleki put. Prije dvije godine, putovao je čak do Majorke, ali mu se vrućina Sredozemlja ne dopada baš previše. Zato je ovog puta odlučio krenuti u suprotnom smjeru, na sjever. Deda Winnie, udovac od prije 3 godine, pripremio se najbolje što može za ovakav put. U prikolicu je natovario dovoljno flaša vode i osvježavajućeg pića, konzervi, spavaće u prikolici, na usputnim parkinzima. Odlazak na sjever podijelio je u 40 dnevnih etapa, što otprilike iznosi oko 100 kilometara dnevno. Putovaće prema sjeveru kroz Njemačku, Dansku i Norvešku, gdje se nalazi njegov cilj. U slučaju nekog kvara, deda neće imati problema, jer je po zanimanju mehaničar.
Povratak je planirao preko Finske i Švedske u nešto manjem broju etapa, svega 31. Na putu ga prati i njegov dobar jaran Günther Ingwershem (77). Nakon svake ture, ostatak vremena će provesti u upoznavanju krajeva i ljudi koji tamo žive. A gdje mu se svidi, ostaće i duže, jer mu se nigdje ne žuri. Predvidio je i putni budžet od 5.000 eura, od koga će najveći dio otići na gorivo. U prikolici ima sav potrebni alat, rezervne dijelove, ulje i masti za podmazivanje.
Uz želju da ima što manje kvarova, sretan put i želja za uspješan povratak.
(izvor:bild)
Priredio: Smail Špago
(Novaslobvoda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen