Sonntag, 13. Oktober 2013

Šta smjera sultanija Šahuban?

Sulejman Veličanstveni

Šta smjera sultanija Šahuban?

 
 
Sultanija Šahuban je došla u harem isključivo sa namjerom da uništi sultaniju Hurem!
 
 
U haremu Sulejmana Veličanstvenog nastavljaju se nova uzbuđenja i intrige koje sada vodi sultanova treća sestra Šahuban. To se dešava odmah nakon pogubljenja Ibrahim-paše.
Koliko god se činilo da će se napetosti u Topkapi palati dolaskom sultanije Šahuban smiriti, bio je to pogrešan utisak. Šahuban u palatu stiže da bi prisustvovala proslavi, koju je upriličila sultanija Hurem.Za Hurem je to, istovremeno, bila i prilika, kojoj se obradovala, da upozna još jednu Sulejmanovu sestru. Prema njoj Hurem se ponijela vrlo ljubazno, ali se to opet nije svidjelo Hatidži. Međutim, ni Hurem, ni Hatidže ne znaju da je sultanija Šahuban dobro upoznata sa svim dešavanjima na dvoru, da su joj poznati i hirovi sultanije Hurem i Hatidžine spletke, ali ona, istovremeno, ima i vlastite planove.
Pred Hurem, lukava Šahuban će glumiti dobricu i postati njena prijateljica i savjetnica, a, u isto vrijeme, iza njezinih leđa, zapravo će kovati njeno uništenje! U namjeri da Hurem istisne iz Sulejmanova srca, kao i iz društveno-političkog života carstva, svesrdno su joj pomagali i Hatidže i Ibrahim-paša, sve do njegove smrti. Nakon Ibrahimove smrti, sultanija Šahuban se na njegovu grobu zaklela da će se osvetiti Hurem!
Sultanija Šahuban je bila stvarna ličnost, jedna od ukupno pet Sulejmanovih sestara. Istorijski spisi kažu da je Šahuban svoje djetinjstvo provela sa Sulejmanom u Manisi, dok je on još bio princ. Vjeruje se da je Šahuban bila izuzetno draga, dobra žena, vrlo darežljiva, a njen karakter i sudbinu promijenila je udaja za Lutfi-pašu, koji je nakon ženidbe sa njom postao Veliki vezir. Međutim, nakon 19 godina braka, Šahuban se razvela, jer ju je Lufti-paša tukao i varao. Lutfi-paša je ostao živ samo zahvaljujući tome što je ona to željela, ali je izgubio mjesto Velikog vezira. Godine 1556. poznati arhitekt Mimar Sinan u njenu čast izgradio je džamiju Šah Sultana u Istanbulu, koja se smatra jednim od remek-djela osmanskog graditeljstva.
Sulejmanovu sestru Šahuban u popularnoj seriji glumi Deniz Çakır, tridesetogodišnja turska TV zvijezda, poznata po ulozi negativke Ferhunde iz serije „Kad lišće pada”. Deniz turski mediji opisuju kao zavodljivu i svestranu ženu koja nikada ne miruje, vrlo rado je svrstavaju u top 10 najljepših žena u Turskoj. Kada ne snima, Deniz se opušta uz trening boksa, uz slikanje i ples flamenco, u čemu je, kako kažu, izvrsna.
Smail Špago
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen