Freitag, 27. Oktober 2023

Na talasima – Ironman za žene, 2023.

 





Ponekad je dobro malo se udaljiti od onoga što se dešava. Iz ptičje perspektive, čak i trenuci ekstremne napetosti razvijaju vlastitu estetsku privlačnost. Kao ovdje, na zapadnoj obali Havaja, u zaljevu prelijepog imena Kailua Bay. Oni koji plove kroz tamnoplavi, topli Pacifik na tako šareni način su elita triatlonaca. Sportistkinje u svojim crnim, ružičastim i ljubičastim kupaćim kostimima ovdje upravo odrađuju svojih prvih 3,8 kilometara Svjetskog prvenstva, pažljivo praćeni pratiocima na daskama za surfanje.

Ako vas ruke već bole zbog dužine plivanja - to je tek početak višesatnog napora zvanog Ironman. Sljedeće je 180,2 kilometra biciklizma i maraton na autoputu kraljice Kaahumanu koji se vreo.

Na kraju, najspretnija od svih je bila Engleskinja, 30-godišnja Lucy Charles-Barclay, nakon četiri druga mjesta posljednjih godina. Ubrzo nakon nje, slijedile su dvije Njemice, koje su prešle ciljnu liniju i popele se na pobjedničko postolje, na drugo i treće mjesto: Anne Haug i Laura Philipp. Čestitamo! I: Aloha!








A muški Ironman?

Rušenje tabua u triatlonu: Od 2023. Svjetsko prvenstvo u Ironmanu je podijeljeno i više se neće održavati i za muškarce i za žene na legendarnim stazama na Havajima, u istoj godini. Dok su žene ove godine, kao i obično, startale u Kailua-Koni na glavnom ostrvu Velikog ostrva, muški Ironman je već u septembru završen u Nici, u Francuskoj.

Pozadina ove drastične promjene je da se broj učesnika toliko povećao posljednjih godina da više nije moguće održati ovaj događaj na Havajima. Organizatori više ne mogu savladati tolike logističke izazove.Sljedeće godine će doći do promjene mjesta, i takmičenja za muškarce äe se održati na Havajima, a za žene u Nici. Ova promjena će se u početku primjenjivati do 2026. godine, sa promjenama starta svake godine, za žene i muškarce.

(focus)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen