Montag, 2. Oktober 2023

Taj čudesni šareni svijet – Slike sedmice

 


Velika navala

Kada se dva svijeta sudare, sudar ne mora završiti u haosu. Na ovoj slici brod italijanske obalske straže kao da se gotovo skladno uklapa u raspored turističkih brodova - s tom razlikom što turisti poziraju polugoli, dok spašeni iz Afrike ne pokazuju golotinju. Već su dovoljno izgubili i ne žele da se odreknu dostojanstva dok ih posmatraju turisti. Fotografija i dalje sadrži haos, a izražen je u posljedicama teme: Veliki broj izbjeglica koje stižu na Lampeduzu otkriva neuspjelu migracijsku politiku EU. Tema se svom snagom gura na dnevni red jer nikada nije dosljedno obrađena, već je samo gurana iz vidokruga, a da se nije njome bavila. Činjenica da politički nemiri u nekoliko afričkih zemalja obeshrabruju veliki dio stanovništva, kao i nedavna prirodna katastrofa u Libiji, pogoršavaju situaciju. Zbog toga se mnogi ljudi usuđuju na bijeg preko Mediterana. Nedavno je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen otputovala na Lampeduzu i rekla da je potrebno evropsko rješenje. Situacija je teška. Još jednom.



Dobra zabava

“O’ zapft is” – ovim tradicionalnim pozivom zvanično se otvara minhenski Oktoberfest svake godine. Za konobarice Oktoberfesta ove riječi označavaju i početak teškog dvonedjeljnog posla. Kao servisno osoblje u pivskom šatoru, svaki dan pređu oko 20 kilometara, a tovar krigli piva može biti težak čak 30 kilograma. To je iscrpljujuće. Ali, kažu, to je i prilično unosno. Očekuje se da će ulov piva u prosjeku donijeti visoke četverocifrene zarade. U nekim slučajevima govori se i o 15.000 eura. Nije ni čudo što je veliki broj žena koje se prijavljuju za taj posao. Mnogi čak uzimaju dodatni godišnji odmor za posao u šatoru. Nakon toga, imat će dovoljno finansijskih sredstava da se oporave od Oktoberfest ludila, negdje pod sjenovitom palmom. Dakle: uzmaju godišnji odmor da bi onda uzeli odmor od godišnjeg odmora. Drugi, oni s druge strane, odlaze na odmor kako bi doživjeli Oktoberfest zabavu dok piju pivo, a ne nose pivo. Svake godine Oko šest miliona posjetilaca dolazi u bavarsku prijestolnicu zbog spektakla, a mnogi od njih putuju hiljadama kilometara da bi to učinili. Bilo da zarađuju, ili troše novac – na kraju krajeva, prije svega, svi samo žele: “Miran Oktoberfest!”



Kraljevi planina

Bili su skoro izumrli. Činjenica da su kozorozi ponovo kod kuće širom Alpa, velika je priča o uspjehu za očuvanje prirode. Ali budućnost ovih veličanstvenih životinja je upitna, i to ne samo zbog klimatskih promjena. Umjetnici penjanja se mogu, kao ovdje na slici, u Hohe Tauernu, penjati gotovo okomitim stijenama. Njihovo kraljevstvo leži između šuma i ledenih granica.

Moćno poziranje. Ljeti mužjaci odmjeravaju snagu samo na razigran način. Stvari postaju ozbiljne kada žele da osvoje harem. »Tokom vremena parenja stvari postaju teže. Povrede se ne mogu isključiti." Samohrani roditelj. Ženke, koje se zovu koze, i njihova mladunčad žive u stadima, odvojenim od jarčeva.

Interesantni brojevi:

Početkom 19. stoljeća bilo je samo 100 alpskih kozoroga. Živjeli su u Gran Paradisu.

Danas ih ima oko 50.000. Njihova populacija je regulisana lovom.

Mnogi mužjaci su teški 100 ili više kilograma, a ženke oko 50 kilograma

Rogovi mužjaka mogu biti dugi 1 metar. A u suštini, oni su samo jedna vrsta koza.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen